Django Bates

Faktaboks

Django Bates
Leon Django Bates
Uttale
beits
Født
2. oktober 1960

Artikkelstart

Django Bates er en pianist, hornist, komponist og ensembleleder fra Beckenham, Storbritannia.

Django Bates er kjent som en innovativ og kompromissløs komponist, og en virtuos pianist/keyboardist og hornist, som innehar en helt særegen musikalsk stemme. Han har hatt en særdeles innholdsrik og variert karriere som omfatter alt fra elektriske fusjonsensembler, akustisk jazzpianotrio og friimprovisasjon til komposisjon for diverse storband, filharmoniske orkestre og kammerensembler. Selv om Bates ofte forbindes med jazz og improvisasjon er hans musikalske uttrykk så bredt og mangesidet at han ikke kan plasseres sjangermessig. Det musikalske uttrykket kjennetegnes ofte ved sin kompleksitet og svært detaljerte lydbilde blandet med lett eksentrisitet og humor.

Bates har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sitt musikalske virke. Blant disse finner vi den danske Jazzpar-prisen (1997) og British Composers Award (2014).

Bakgrunn og utdannelse

Utgivelser

1990 (Ah Um Records)

Music for the Third Policeman

1993 (Winter and Winter)

Summer Fruits (And Unrest)

1994 (JMT)

Autumn Fires (And Green Shoots)

1995 (Winter and Winter)

Winter Truce (And Homes Blaze)

1996 (Decca)

Good Evening...Here is the News

1998 (Screwgun)

Quiet Nights

1998 (Storyville)

Like Life

2004 (Lost Marble)

You Live and Learn...Apparently

2008 (Lost Marble)

Spring is Here (Shall We Dance?)

2010 (Lost Marble)

Beloved Bird

2012 (Lost Marble)

Confirmation

Django Bates vokste opp i en musikalsk familie hvor han lærte å spille både piano, fiolin og trompet fra ung alder. Han attribuerer mye av sin brede musikalske bakgrunn til sin far som var en ivrig samler av musikk fra hele verden. I sin ungdom begynte han å studere komposisjon ved the Royal Academy of Music i London, men etter han ble oppmerksom på en rekke utilfredsstillende holdninger på skolen, som blant annet innebar at det var forbudt å spille jazz på klaverene, bestemte han seg for å slutte på skolen og bli en selvlært komponist.

Human Chain

Human Chain ble startet i 1981 som et musikalsk laboratorium hvor Bates kunne prøve ut alle sine kompositoriske ideer. En rekke musikere har på forskjellige tidspunkter vært medlem av bandet, men Martin France (trommer), Michael Mondesir (bass) og Iain Bellamy (saksofon) står frem som sentrale skikkelser, også i andre deler av Bates virke. Bandet er vanligvis en kvartett, men har også tidvis utvidet besetningen med blant annet sangerne Josefine Cronholm og Josefine Lindstrand.

Loose Tubes

Loose Tubes er et storband som på midten av 80-tallet var med på å definere noe særegent ved britisk jazz og det fungerte som springbrett for mange toneangivende unge musikere. Django Bates var en av ensemblets originale medlemmer og preget musikken tydelig gjennom sine komposisjoner. Loose Tubes eksisterte mellom 1984 og 1990, men hadde i 2014 en 30års jubileumskonsertrekke hvor de presenterte nye komposisjoner og de utga senere albumet Arriving (2015).

Delightful Precipice

Etter storbandet Loose Tubes ble oppløst dannet Bates i 1991 et nytt orkester for å tilfredsstille sitt ønske om å skrive mer for større ensembler. Delightful Precipice består av 19 musikere og inkluderer flere instrumenter man ikke vanligvis forbinder med jazz som for eksempel Valthorn, Tuba og Fiolin. Ensemblet er en utvidelse av Powder Room Collapse Orchestra som Bates innspilte albumet Music for the Third Policeman med i 1990.

Belovéd Bird

Denne akustiske trioen ble dannet i sammenheng med en hyllestkonsert for Charlie Parker i København (2005). Bates har arrangert Parkers komposisjoner med sin sedvanlige abstrakte signatur for pianotrio og fremfører musikken med musikerne Peter Bruun (Trommer) og Petter Eldh (Kontrabass).

Utover sine faste ensembler har han gjort en lang rekke musikalske samarbeid. Blant disse finner vi navn som Sidsel Endresen, Tim Berne, Bill Bruford, Evan Parker og Bendik Hofseth.

Komposisjon

Bates har skrevet mange bestillingsverker for ledende orkestre og solister verden rundt. Disse inkluderer blant annet Evelyn Glennie, Joanna MacGregor, Apollo Saxophone Quartet, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, the Arctic Philharmonic Orchestra og London Sinfonietta.

Han har også komponert for teater og dans, ofte i samarbeid med teaterdirektøren Lucy Bailey.

Undervisning

Django Bates har vært ansatt som professor ved Rhythmic Music Conservatory i København og Hochschule der Künste Bern Jazz i Bern. I sin periode som professor i København ledet han storbandet Storm Chasers som bestod av studenter fra skolen. Dette resulterte i utgivelsen av albumet Spring is Here, Shall We Dance? (2008).

Utvalgte utgivelser

  • Music for the Third Policeman (1990, Ah Um Records)
  • Summer Fruits (and Unrest) (1993, Winter and Winter)
  • Winter Truce (and Homes Blaze) (1995, Winter and Winter)
  • Good Evening…Here is the News (1996, Argo)
  • Quiet Nights (1998, Screwgun)
  • You Live and Learn…(apparently) (2004, Lost Marble Records)
  • Confirmation (2012, Lost Marble Records)

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg