Diyarbakır

Artikkelstart

Diyarbakır er en by i den østlige delen av Tyrkia, ved Tigris. Byen har 1 723 396 innbyggere (2018). 76 prosent av befolkningen i byen snakker kurdisk. I oldtiden var den kjent som Amida.

Faktaboks

Uttale
dijˈarbakər

Næringsliv og transport

Diyarbakır er et handelssenter for et rikt jordbruksoppland. I byen er det korn- og rismøller, ull- og bomullsindustri. Fra gammelt av er byen kjent for sine kobber-, gull- og sølvsmedarbeider.

Det er jernbane mellom Ankara og Diyarbakır og en militær og sivil flyplass utenfor byen.

Kultur og utdanning

I 2015 ble Diyarbakırs borg og Havsel kulturlandskap oppført på UNESCOs verdensarvliste. Byens fem kilometer lange bymur er av svart basalt og har 82 tårn. Den store moskeen Diyarbakır ble bygd i 1091 og er en av de eldste moskeene i Tyrkia. På tyrkisk er moskeen kjent som Diyarbakır Ulu Camii.

I Diyarbakır er det flere museer, blant annet et arkeologisk museum. I 1966 åpnet Ankara universitet en avdeling i Diyarbakır. Avdelingen ble i 1973 omdannet til Dicle Diyarbakır universitet.

Historikk

Diyarbakır, oldtidens Amida, ble romersk koloni i 230 evt. og senere romersk hovedfestning ved øvre Tigris. Senere kjempet blant annet bysantinere, persere, arabere, kurdere om byen til den i 1515 ble tyrkisk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg