Faktaboks

Uttale
distrˈito federˈal
Eixo Monumental, Brasília
Eixo Monumental – monumentalaksen – er designet som Brasílias hovedgate.
Av /Senado Federal.
Lisens: CC BY 2.0
Brasil

Brasil

Av /Store norske leksikon ※.

Distrito Federal er en av Brasils 27 føderale enheter, beliggende i i region Sentral-Vest. Enheten anses ikke som en delstat, men et forbundsterritorium som omfatter forbundshovedstaden Brasília. Med et areal på 5802 km2 er Distrito Federal Brasils miste føderale enhet. Innbyggertallet svarer til Brasílias: 3 055 149 innbyggere (IBGE, estimat for 2020).

Distrito Federal ligger på en relativt plan høylandsslette i gjennomsnitt 1172 meter over havet med savannevegetasjon. Klimaet er tropisk. Selve Brasília er en planlagt by bygd opp fra grunnen av mellom 1956 og 1960. Da Brasils hovedstad ble flyttet fra Rio de Janeiro til Brasília i 1960 ble området rundt Brasília skilt ut fra delstaten Goiás som et føderalt distrikt. Rundt hovedstaden er det vokst opp satellittbyer med tildels betydelig slum. Befolkningen består av innflyttere fra hele Brasil med hovedvekt av fattige arbeidere fra Nordøst-regionen. Viktigste næringsveier er handel, servicenæringer og offentlig administrasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg