Dissimilis er et norsk musikkensemble bestående av mennesker med bistandsbehov.

Dissimilis ble dannet 1985 etter initiativ av Kai Zahl. De har sitt utspring i rockegruppen Blostoppbandet som ble startet av Kai Zahl i 1981. Han videreutviklet et fargekodesystem som gjør det mulig for mennesker med utviklingshemning å «lese» musikk. Gjennom flere oppsetninger, blant annet «Dissimilis – en annerledes musikal», som fikk Spellemannkomiteens hederspris 1987, har Dissimilis vist at det finnes sterke ressurser hos mennesker med utviklingshemning.

Landsforbundet Dissimilis ble stiftet 1992. Det har 90 medlemsgrupper og ca. 800 aktive medlemmer (2005). Landsforbundet Dissimilis arbeider for at mennesker med ulike lærevansker skal få ta del i musikk- og kulturaktiviteter ut fra egne forutsetninger. Forbundet utgir bladet Crescendo, arrangerer årlige festivaler, deler ut stipender og organiserer musikkundervisning.

Dissimilis Kultur og kompetansesenter (DKK) ble stiftet 1993. Målsettingen med senteret er å utvikle og tilby kompetanse innenfor området kreative aktiviteter for mennesker med sammensatte lærevansker. Satsningsområdene er band, kor, dans, drama og individuell undervisning. Hovedtyngden av arbeidet er for og med mennesker med utviklingshemning.

Dissimilis er også initiativtaker til prosjekter i utlandet, som Cuba, Spania, Sverige og Russland. Målet med denne virksomheten er å legge til rette for kreative aktiviteter for mennesker med sammensatte lærevansker ved å overføre kunnskap og erfaringer fra arbeidet i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.