Disen er en prestegård i Nes kommune, Akershus. Prestegården lå i tidligere Østre Romerike prosti som fra årsskiftet 2020 opphørte og inngikk i Øvre Romerike prosti.

Faktaboks

Også kjent som

Nes prestegård

Historikk

Prosten både for det gamle og nye prostiet har tilhold i hovedbygningen på Disen, som er blant de eldste presteboligene på Romerike. Den ble oppført i 1787. Etter et leirskred omkring 1725 ble prestegården flyttet fra Nes til nabogården Disen, og den nåværende hovedbygningen ble reist om lag 60 år senere.

Flyttingen skyldtes delvis at den gamle prestegården lå utsatt til for ras, men også at skred hadde gjort at mye av jordveien til den gamle gården på Nestangen hadde gått tapt. Dermed hadde ikke gamle Nes gård lenger tilstrekkelig areal eller inntjening til å kunne tjene som prestegård etter datidens standard.

Nes ligger i elvemøtet mellom Glomma og Vorma, mens Disen ligger noen hundre meter lenger inne på land. Arealene ved gamle Nes gård ble overført til Disen da prestegården ble flyttet på 1700-tallet. I dag er områdene omkring Nes kirkeruiner kommunalt eid.

Nåværende Nes prestegård på Disen hadde ofte besøk av både Nicolai Wergeland og Henrik Wergeland da prost Jacob Christian Finckenhagen (1756–1837) var prest i bygda. Over inngangspartiet til hovedbygningen er malt «Herren hegne huset». Boligen er del av et større anlegg med fem mål park, og er fredet.

Prost Finckenhagen ligger begravet utenfor Nes gamle kirke, på Nestangen, sammen med sin kone Charlotta Amalia. Finckenhagen tjenestegjorde i bygda hele sitt liv. På gravsteinen, like utenfor kirkeruinene, leser vi at han blant annet omtales som «Jubeloldingen». Også i andre ordelag vises det på gravminnet at han var svært verdsatt av sine sognebarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Bjørn Håkon Hovde

Jeg håper dette oppslagsordet gjennomgår en grundig revisjon, for slik det står nå, er alt oppspinn. Jeg skjønner ikke hvor artikkelforfatter har årstallene fra. Leirskredene gikk på 1700-tallet, ikke på midten av 1800-tallet og prestegården ble flyttet langt tidligere. Gården «Nes» er den gamle prestegården i Nes prestegjeld (nåværende kommune). Denne gården eksisterer ikke lenger som gård, ettersom mesteparten av jordveien ble vaska ut i Glomma for 250 år siden. Da «flytta» man prestegården (ikke en kilometer (som det står), men noen få hundre meter» nordover og innover i landet til Disen. De resterende områdene på Nestangen ble først overført til nabogården Disen (nå er de i kommunalt eie). Årstallene er helt «på jordet», bokstavelig talt. Jeg skjønner ikke hvordan denne artikkelen i det hele tatt har fått stå på trykk: Nye Nes prestebolig på Disen har i snart 230 år blitt omtalt BÅDE som Nes prestegård og Disen vekselsvis - avhengig av om man vil bruke det gamle gårdsnavnet, eller påpeke at det er setet til presten i bygda.) Det tilsier jo også at Wergeland-folket kom på besøk til NYE Nes prestegård (Disen), ikke til den fraflytta prestegården på Nes. Alle kilder kan leses og hentes fra boka «Gamle Nes» utgitt av Årnes Rotry Klubb 2011 (ISBN 978-82-303-1811-9)

skrev Svein Askheim

Takk for ditt bidrag! mvh Svein

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg