Dirk Nowitzki

Faktaboks

Dirk Nowitzki
egentlig Dirk Werner Nowitzki
Født
19. juni 1978, Würzburg, Tyskland
Nowitzki har spilt for Dallas Mavericks hele sin karriere og er blant spillerne som har scoret flest poeng i NBA gjennom tidene.

Artikkelstart

Dirk Nowitzki er en tysk tidligere basketballspiller med posisjonen power forward for Dallas Mavericks. Han ble i løpet av karrieren ansett som en av verdens fremste basketballspillere og regnes som en av tidenes beste power forwards. Han vant blant annet NBA-mesterskapet med Dallas Mavericks i 2011.

Karriere

Nowitzki startet sin karriere i den tyske klubben DJK Würzburg før han ble draftet av NBA-klubben Milwaukee Bucks i 1998. Kort tid senere samme år ble han hentet til Dallas Mavericks og spilte for klubben resten av karrieren.

Nowitzki slet den første tiden i NBA, men utover på 2000-tallet utviklet han seg til å bli en av de beste spillerne i ligaen. Nowitzki var en fleksibel spiller som kunne spille flere posisjoner, men som oftest power forward. Tyskeren er på tross av størrelsen (213 centimeter) kjent som en meget god trepoengsskytter og er spilleren med sjette flest scorede poeng i NBA-historien med 31 560 poeng totalt.

I 2011 vant Nowitzki NBA-tittelen med Mavericks og tyskeren ble kåret til NBA-sluttspillets mest verdifulle spiller (MVP) denne sesongen. Nowitzki befestet seg i løpet av dette sluttspillet som en av tidenes beste spillere, ettersom han var Mavericks' eneste All-Star og ledet laget til seier over en rekke stjernespekkede lag. I tillegg har Nowitzki blitt tatt ut på All Star-laget 14 ganger i løpet av karrieren og ble også kåret til NBAs mest verdifulle spiller (MVP) i 2007.

Nowitzki la opp som profesjonell basketballspiller i 2019, etter hele 21 NBA-sesonger spilt for Dallas Mavericks.

Internasjonale mesterskap

Nowitzki representerte Tyskland internasjonalt og har blant annet tatt VM-bronse i 2002 og sølv i Eurobasket (ofte kalt Basket-EM) i 2005. Nowitzki er en stor stjerne i Tyskland og ble kåret til Årets idrettsutøver i Tyskland i 2011, som første basketballspiller i historien.

Meritter

Utmerkelse År
1 NBA-mesterskap 2011 (Dallas Mavericks)
1 NBA Most Valuable Player 2007
1 NBA Finals MVP 2011
14 All Star-lag 2002-2012, 2014, 2015, 2019
1 VM-bronsje 2002 (Tyskland)

Nowitzki har et karrieregjennomsnitt på 20,7 poeng, 7,5 returer og 2,4 assists per kamp i NBA.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg