Dipterocarpaceae

Saltre, Shorea robusta, er en viktig art fro trevirke i India.
Shorea robusta i botanisk hage, Calcutta, India
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Dipterocarpaceae er en tofrøbladet plantefamilie som hovedsakelig består av trær. I regnskogene i Asia utgjør arter i denne familien et dominerende innslag. Flere arter i familien er blant de høyeste trærne i regnskogen med vanlige høyder på 70 meter og registrerte eksemplarer på over 90 meter.

Faktaboks

Uttale
dipterocarpˈaceae
Etymologi
fra gresk, dio - to, pteron - vinge og karpos - frukt

Beskrivelse

Artene i familien er eviggrønne eller delvis bladfellende trær. De er tokjønna og har hele, læraktige blader. Blomstene er radiærsymmetriske og tokjønna. De fem begerbladene er frie, men de fem kronbladene er sammenvokst i alle fall nederst. Blomstene har vanligvis fra fem til femten pollenbærere, men noen grupper har flere titalls pollenbærere.

Frukta er vanligvis en nøtt, men noen arter har treromma kapsel med ett frø. Felles for alle artene er at frukta er omslutta av begerbladene hvorav to utvikles til vingene som er bakgrunnen for familienavnet.

Utbredelse

Artene i familien finnes i tropisk Asia og Seychellene, men en underfamilie har en art i nordlige deler av Sør-Amerika og to slekter med om lag 35 arter i tropisk Afrika. Samla består familien av nær 700 arter i seksten slekter.

Systematikk

Sammen med blant annet kattostfamilien, solrosefamilien og tysbastfamilien hører Dipterocarpaceae til kattostordenen.

De største slektene i familien er Shorea som har rundt 360 arter, Hopea med drøyt 100 og Dipterocarpus med om lag 70.

Bruk

Flere arter har harpiks i veden, dammarharpiks og fra arter i slekta Dryobalanops utvinnes borneol som brukes i medisin- og parfymeindustrien. Noen arter har frø med rikelig innhold av fettstoffer som kan brukes som alternativ til kakaosmør.

Den viktigste anvendelsen av arter fra Dipterocarpaceae har vært trevirke. En lang rekke arter gir verdifullt treverk til ulike produkter. Hogsten av mange arter i tillegg til arealendringer har gjort at mange arter er sterkt desimert.

Noen viktig treslag er arter i slekta Shorea, Dipterocarpus, Dryobalanops og Hopea.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg