Ding Ling

Faktaboks

Ding Ling
kinesisk 丁玲, født Jiang Bingzhi 蔣冰之
Født
12. oktober 1904, Linli, i Hunan, Kina
Død
4. mars 1986, Beijing

Artikkelstart

Ding Ling var en av de mest betydningsfulle forfatterene i det moderne Kina. Hun studerte i Shanghai, og debuterte 1927 med skildringer av moderne, frigjorte kvinner. Den mest kjente var novellen 莎菲女士的日記 (Frøken Sofies dagbok, 1927). Novellen har en dagboks form, og handler om fortellerens tuberkulose, avstenging fra verden, og seksuelle og romantiske lyster.

Hun var gift med poeten Hu Yepin, som ble henrettet av nasjonalistpartiet Kuomintang i 1931. På tross av tidligere interesse i anarkisme, gikk hun inn i kommunistpartiet i 1931. Ding Ling var i hele hennes karriere i konflikt med partiet. Mest kjent er hennes konflikt med Mao Zedong, etter at hun skrev en kritikk av gjenværende kjønnsdiskriminering i den kommunistiske parti-basen i Yan'an i 1942. På grunn av senere konflikt med partiet ble hun i 1957 utstøtt, men opptatt igjen i 1960. Hun ble tvunget til å leve på landet i nordøst-Kina fra 1958. Hun ble sterkt kritisert under kulturrevolusjonen og tilbragte fem år i fengsel, men ble rehabilitert 1979, og var en sterk forsvarer av maoismen til sin død.

Hun skrev et stort antall romaner og noveller, og fikk 1949 Stalinprisen for romanen Solskinn over Sangkan-elven, som handler om jordreformen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg