Karl Ludvig Reichelt

«Din rikssak, Jesus, være skal» er skrevet av den norske misjonæren og teologen Karl Ludvig Reichelt til en melodi av komponisten Michael Haydn.

Av /NTB Scanpix ※.

«Din rikssak, Jesus, være skal» er en misjonssalme skrevet i 1912 av den norske teologen og misjonæren Karl Ludvig Reichelt til en melodi av komponisten Michael Haydn (1737–1806). Det er den mest kjente og brukte norske misjonssalmen. Med 'rikssak' menes Guds rikes sak, altså misjonen.

Salmen er oversatt til dansk, svensk, færøysk, islandsk og nordsamisk. Den finnes i de fleste norske og nordiske kirkesalmebøkene. I Den norske kirkes salmebok, Norsk salmebok, kom den med i 1985. Den har tre vers. Melodien er av Johann Michael Haydn (1737–1806).

Tilblivelse og innhold

Under et studieopphold i Leipzig høsten 1912 hørte Reichelt den tyske salmen «Die Sach' ist dein, Herr Jesu Christ», som ble sunget til en melodi av Michael Haydn. Inspirert av denne, og til samme melodi, skrev Reichelt sin nye misjonssalme i julen 1912. Den ble offentliggjort i 1913 i Kamp og Seier nr. 5 og i Norsk Missionstidende nr. 8.

Som misjonssalme er «Din rikssak, Jesus, være skal» skrevet til bruk i gudstjenester eller andre anledninger der kristen misjon er temaet. Det sentrale temaet i salmen er en kristen universalisme: når alle folkeslag nås av evangeliet, det vil si det kristne budskapet om Jesus Kristus, innvarsles endetiden.

Melodi

Melodien har vært tillagt Joseph Haydn, men opphavsmannen er den berømte komponistens mindre kjente bror, Michael Haydn. Melodien er første sats av hans Deutsches Hochamt (sunget tysk messe) fra 1795, hvor den står til teksten «Hier liegt vor deiner Majestät». Melodien går i dur og har et visst marsjpreg med medrivende rytme.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holter, Grøm og Øystese (red.): Nytt norsk salmeleksikon bind I s. 190–193 (Tapir Akademisk Forlag 2011)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg