«Din, o Jesus, din å være» er en salme av Theodor W. Oldenburg (1805–1842). Dens tema er trofast etterfølgelse av Jesus under trengsel og motgang.

Bakgrunn

Oldenburg var sokneprest på Sjælland og skrev salmen i forbindelse med et misjonsmøte i København i 1840. Han sendte salmen til Wilhelm Andreas Wexels, som utga den i sin salmebok Christelige Psalmer (1840). Siden har den fulgt de norske salmebøkene. I Norsk salmebok (1985) er salmen knyttet til H.O.C. Zincks melodi fra 1801 til «Naglet til et kors på jorden». Her er den plassert på Stefanusdagen (andre juledag). I Norsk salmebok 2013 er salmen plassert under «hengivelse og etterfølgelse», og det benyttes en melodi fra 1791 som er tillagt Wolfgang A. Mozart. Den krever gjentakelse av siste linje i hvert vers. Salmen har fem vers.

Salmen ble oversatt til nynorsk av Anders Hovden i 1918: «Jesus, din, ja, din å vera». Den står i Nynorsk salmebok (1925) og Sangboken Syng for Herren (1928 og senere utgaver). Salmen kom aldri med i de danske salmebøkene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg