Dilophosaurus, slik en illustratør tenker seg at den kan ha sett ut da den levde, med utgangspunkt i fossiler. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Dilophosaurus

Hodeskalle av Dilophosaurus wetherilli, utstilt på American Museum of Natural History i New York City, USA.

Artikkelstart

Dilophosaurus var en kjøttetende dinosaur som levde i dagens Nord-Amerika tidlig i juraperioden.

Beskrivelse

Dilophosaurus-skjelett utstilt på Pacific Science Center i Seattle, USA.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Dilophosaurus ble opptil sju meter lang. Den hadde lange, tynne tenner. På snuten stod det opp to smale kammer som kan ha vært brukt for at individer av samme art skulle kjenne hverandre igjen. Den gikk på to bein og hadde kraftige armer.

Levevis

Dilophosaurus spiste antakelig fisk og andre små ferskvannsdyr, i tillegg til landlevende dyr. Den brukte armene til å fange og manipulere byttedyr og åtsler med, og kan ha spist ganske store dyr.

Utbredelse

Dilophosaurus var den første store theropoden i Nord-Amerika. Den levde i tiden etter trias-jura-utryddelsen, da flere dinosaurgrupper utviklet økt størrelse.

Systematikk

Slekten Dilophosaurus inneholder én art, Dilophosaurus wetherilli. Slekten tilhører theropodene, men den eksakte posisjonen er uklar.

Forskning

Det første fossile skjelettet av Dilophosaurus ble funnet av navahoen Jesse Williams, i Kayenta-formasjonen i navaho-områdene nord i Arizona, og gravd ut i 1942. Flere eksemplarer ble funnet i årene etter, og nesten alle knoklene i skjelettet er kjent.

Populærkultur

Nærbilde av hodet på en modell av Dilophosaurus utstilt i en utendørs dinosaurpark i Rasnov, Romania. De som lager slike modeller tar utgangspunkt i fossiler, og forsøker å tenke seg hvordan dyret kan ha sett ut da det levde.
Dilophosaurus
Av /Shutterstock.

Dilophosaurus ble berømt gjennom boka og filmen Jurassic Park. Der ble det gjort tre vesentlige endringer fra det som er kjent gjennom forskning: I filmen har den en stor krage på nakken, spytter gift og er mindre i størrelse enn i virkeligheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg