Didier Pironi

Faktaboks

Didier Pironi
Didier Joseph-Lovis Pironi
født:
26. mars 1952, Villecresnes
død:
23. august 1987
Didier Pironi i 1982.
Av .

Didier Pironi var en fransk racerkjører. Pironi vant tre VM-løp i Formel 1 i sin for korte karriere. Han debuterte i F1 i 1978 for Tyrrell, gikk videre til Ligier i 1980 og endte sin F1-karriere i Ferrari – som teamkollega med Gilles Villeneuve.

Tiden i Tyrrell kan betraktes som en læretid for Pironi, og da han fikk en virkelig konkurransedyktig bil hos Ligier, ble han ganske raskt en av toppførerne. Han vant kun ett løp for Ligier, og ble plukket opp av Ferrari før 1981-sesongen. Ferrari hadde utviklet sin første turbodrevne F1-bil i løpet av 1980, og satset fullt på turbo for 1981. Dette var en svært vanskelig bil å kjøre, og selv om Gilles Villeneuve vant to løp med en Ferrari 126CK, var resultatene ellers skuffende. Men den nye Ferrari 126C2 var mye bedre, og etter at Gilles Villenevuve tragisk nok ble drept under kvalifiseringen til Belgias Grand Prix, utviklet Pironi seg til en klar tittelfavoritt, blant annet gjennom seire på Imola (San Marinos GP) og i Nederland. Men under treningen til Tysklands Grand Prix skadet Pironi seg stygt, og han kom aldri tilbake til Formel 1.

I stedet for å ta opp igjen bilracing, gikk han over til bårracing (Powerboats). Pironi ble drept under et båtrace i 1987, sammen med to deltakere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg