Diana som jaktgudinne. Romersk kopi av hellenistisk original, ca 2. århundre evt, Musée de Versailles.
Diana, fresk av Paolo Farinati, ca 1590. Villa Nichesola-Conforti, Ponton di Sant'Ambrogio di Valpolicella (Verona).
Diana med jakthund og fremstillet som månegudinne. Maleri av Giovanni Francesco Barbieri ("il Guarcino") 1599-1666.
Av /Wikimedia commons.
Lisens: CC BY 2.0
Romersk denarius (sølvmynt) med på fremsiden Diana Nemorensis og på baksiden hennes tredelte kultstatue i Nemi. Første århundre fvt.

Diana er en romersk jakt- og månegudinne. Hun var opprinnelig italisk, og det er svært usikkert når Diana-kulten ble overtatt av romerne. Ifølge tradisjonen ble Dianatempelet i Roma oppført på 500-tallet fvt. av den romerske kongen Servius Tullius. Etter hvert ble hun, på samme måte som i gresk mytologi, oppfattet som datter av Jupiter og gudinnen Leto, samt tvillingsøster av Apollon (Apollo).

Faktaboks

Uttale
diˈana
Etymologi
muligens fra diviana ‘den guddommelige’

Diana var særlig populær hos kvinner og slaver. Kildene forteller om hvordan kvinnene på hennes festdag 14. august gikk i prosesjon fra Roma til Aricia. Diana ble hellenisert svært tidlig (begynnelsen av 300-tallet), noe som førte til at hun overtok egenskaper fra en rekke andre gudinner; blant annet var hun gudinne for jakt, fruktbarhet og fødsel. Omkring begynnelsen av vår tidsalder var Diana fullstendig smeltet sammen med den greske gudinnen Artemis.

Som gudinne for fruktbarhet og fødsler kunne Diana garantere mødre smertefrie fødsler. Hun var også jomfrudommens og månens gudinne, men fremfor alt var hun gudinne for skogen, de ville dyrene, jakt og bueskyting. Hun pleide, ifølge myten, å streife rundt skogene alene. Diana hadde avlagt kyskhetsløfte til Amor/Eros, og beskyttet fremst de som også lovet å være kyske.

Diana ble allerede i arkaisk tid forbundet med gudinnene Selene (månen) og Hekate (underjorden).

Diana var også herskerinne over veikrysningene, særlig dem med tre veier, derav fikk hun tilnavnet Trivia («tre-vei»). Siden veikrysninger hadde konnotasjoner til underjorden og gudinnen Hekate, ble Diana også assosiert med underjorden.

Helligdommer

Det viktigste kultstedet var Aricia-lunden nær Nemi. Nemi-sjøen ble kalt speculum Dianae, ('Dianas speil'), antagelig fordi sjøen speilet månelyset, som var forbundet med gudinnen. Her dyrket man Diana Trivia fra 500-tallet fvt.

Foruten en rekke mindre, private altre i Roma, de såkalte diania, lå det et stort offentlig tempel på Aventiner-høyden som ifølge tradisjonen ble bygget av kongen Servius Tullius på 500-tallet fvt. Ettersom tempelet lå utenfor Romas pomerium, byens sakrale grense, mener man at det opprinnelig var et føderalt kultsentrum for det latinske forbundet, og ikke romersk. Viktige kultsteder fantes også i Tusculum, Lanuvium og Tibur (Tivoli) i Latium.

I forbindelse med det romerske rikets ekspansjon ble kulten av Diana spredt over hele imperiet. Under romersk keisertid kom hennes kult ofte å synkretiseres med andre, lignende guddommer i provinsene.

Diana i kunsten

Diana har vært avbildet i kunsten fra renessansen frem til våre dager. Hun blir oftest avbildet med bue og kogger med piler på ryggen. Hun er atletisk og bærer håret oppsatt i nakken, er ofte enkelt kledt og fremstår iblant nesten som androgyn.

Etymologi

Navnet Diana kommer formodentlig fra samme rot som det latinske ordet deus, 'guddom'. Romerske forfattere som Ovid og Livius mente navnet kom fra det latinske ordet for 'dag', dies, og knyttet det til gudinnens epitet Lucifera, «den lysbærende» og hennes funksjon som gudinne for barnefødsler.

Betydning

Som andre greske og romerske guder har Diana ofte forekommet i litteratur og kunst fra renessansen og fremover. I moderne neopagansk religion spiller hun en sentral rolle i bevegelsene wicca og stregheria på grunn av sin kobling til underjorden, månen, trolldom og heksekunst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg