Diablo Canyon

Diablo Canyon kjernekraftverk med de to reaktorbygningene i forgrunnen

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Diablo Canyon, kjernekraftverk ved den amerikanske Stillehavskysten i San Luis Obispo County, California. Kraftverket er bygd ut med to trykkvannsreaktorer som kom i drift i henholdsvis 1984 og 1985.

Etter at San Onofre kjernekraftverk ble nedlagt i 2013 er Diablo Canyon nå det eneste kjernekraftverk i California som er i kommersiell drift. Anlegget eies og driftes av Pacific Gas And Electric Company (PG&E). Reaktorene yter 3411 MW t hver, som gir henholdsvis 1138 MWe og 1118 MWe i elektrisk ytelse. I 2015 var årsproduksjonen 18,543 TWh som utgjør rundt 8 prosent av Californias forbruk av elektrisk energi. Produksjonstallet tilsvarer en kapasitetsfaktor på 94 prosent, noe som anses å representere en svært høy utnyttelse av kraftverkets produksjonskapasitet. Gjennom kraftverkets levetid har kapasitetsfaktoren i gjennomsnitt vært på 85 prosent.

Kraftverket er omstridt fordi det ligger i et området som er utsatt for jordskjelv. I den forbindelse er særskilte tiltak gjennomført for å gardere seg mot ulykker. En egen overvåking av seismiske rystelser skal sikre at reaktorene blir stengt umiddelbart hvis et nytt jordskjelv utløses. Selve bygningskonstruksjonen er dimensjonert for en PGA på 735 gal. PGA (engelsk: Peak Ground Acceleration) er et mål på hvor kraftige bevegelser som oppstår i grunnen som følge av et jordskjelv.

Etter ulykken ved Fukushima ble det på ny reist tvil om sikkerheten er god nok. Kraftverket i Fukushima tålte jordskjelvet godt, men sikringen mot den etterfølgende tsunamien var utilstrekkelig. Dette hadde sammenheng med at Fukushima kraftverk bare lå 6 meter over havvnivået. Diablo Canyon ligger derimot på en klippe hele 25 meter over havnivået, som blir vurdert til å være en god nok beskyttelse mot en fremtidig tsunami. Motstanden mot kjernekraft er likevel sterk i California og PG&E har derfor kunngjort at det vil stenge ned kraftverket innen 2025.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg