Det tredje rike er et begrep som ofte blir brukt om Tyskland i årene 1933–1945.

Begrepet har tidligere blitt brukt av ulike tenkere, som for eksempel middelalder-teologen Joachim von Fiore (1030–1202) som brukte begrepet om Jesu tilbakekomst og hans opprettelse av et tusenårsrike. Den naturalistiske forfatteren Johannes Schlaf (1862–1941) brukte Det tredje riket som tittel på en roman i 1900. Begrepet var også sentralt for filosofen og matematikeren Gottlob Frege (1848–1925), som brukte begrepet om objektive tanker. Den konservative og nasjonalistiske tenkeren Arthur Moeller van den Bruck (1876–1925) brukte begrepet som tittel på en bok i 1923.

En annen betydning av begrepet finnes hos Henrik Ibsen (1828–1906) i Kejser og galilæer fra 1873. Der viser begrepet til et fremtidsrike der gresk skjønnhetsglede og kristen etikk går opp i en høyere enhet.

Den nasjonalsosialistiske bevegelsen tok i bruk «det tredje riket» som en del av sin propaganda på 1920-tallet, tydelig inspirert av Moeller van den Brucks bok fra 1923. Begrepet viser tilbake til en middelaldersk kristen utopisk idé om en idealstat som skal oppstå etter at to andre riker har falt. For nasjonalsosialistene var det tysk-romerske riket det første riket. Det tyske keiserriket, som gikk under som følge av Tysklands nederlag i første verdenskrig, var det andre.

Hos nazistene var tanken om det tredje riket uløselig knyttet til ønsket om å gjøre om på Versaillestraktaten og til et ønske om et Stortyskland med et egalitært folkefellesskap (Volkegemenischaft). I denne visjonen om et nytt rike var det ikke plass til andre folkeslag. Bruken av begrepet «det tredje riket» var knyttet til en politisk framtidsvisjon, ikke til den konkrete dagsaktuelle situasjonen.

Historikeren Wolfgang Benz hevder at bruken av begrepet var mer knyttet til romantiske og følelsesmessige forestillinger enn til konkret politisk rasjonalitet.

  • Burleigh, Michael og Wolfgang Wippermann: The Racial State. Germany 1933-1945, 1991.
  • Mosse, George L, The Crisis of German ideology. Intellectual Origins of the Third Reich, 1998.
  • Stern, Fritz: The Politics of Political Despair. A study in the rise of the Germanic ideology, 1965 (Om van den Bruck).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

1. august 2014 skrev Sverre Olav Lundal

Det er mange ulike opplysningar om dette riket på nettet. SNL opplyser at uttrykket Det tredje rike er ei nemning for Hitlers Tyskland (1933-1945), at dei to første rika er Det tysk-romerske rike og Keisarriket og at uttrykket opphavleg skriv seg frå ei bok av Arthur Moeller van den Bruck, medan det på HL-senteret (som det er lenkje til i artikkelen) sine nettsider står at van den Bruck seier at det første riket var Romarriket og det andre var Det tysk-romerske riket og ,som SNL, opplyser dei at nazistane brukte uttrykket Det tredje rike til 1945. På Historie.net.no står det at Hitler ikkje likte denne nemninga og forbaud henne i 1939.

5. august 2014 svarte Astrid Sverresdotter Dypvik

Interessant påpeiking. Eg finn også ganske mange ulike forklåringar på nettet her, dei fleste utan kjeldetilvising. Eg skriv om vår tekst, basert på Wolfgang Benz "Geschichte des Dritten Reiches" frå 2000.

8. januar skrev Elin Nesje Vestli

Artikkelen åpner med: Det tredje rike er et begrep som ofte blir brukt om Tyskland i årene 1933–1945. "Drittes Reich" er et politisk svært befengt i dagens Tyskland. Når begrepet brukes, da i anførselstegn. Kanskje begrepet burde problematiseres i artikkelen?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.