Det norske Arbeiderforbund

Det norske Arbeiderforbund, stiftet 1884 på initiativ av Jon Hol i forbindelse med en streik på Akers mek. verksted i Oslo. Forbundet var tenkt å være en landsomfattende organisasjon for arbeiderforeninger ved den enkelte bedrift, og representerte en overgangsform mellom arbeiderorganisasjoner tilknyttet Venstre og de fagforeninger som arbeidet i nær kontakt med Det norske Arbeiderparti (fra 1887).

Tilslutningen var meget liten, og forbundet opphørte omkring 1890. Utgav bladet Arbeideren.

Historikk

Det norske Arbeiderforbund satte seg som oppgave å være en landsorganisasjon for hele den norske arbeiderklassen og ville bl.a. opprette en landsstreikekasse. Forbundet bygde vesentlig på industriarbeidere og kom i skarp motsetning til de fleste eksisterende fagforeninger, som i første rekke organiserte håndverkssvenner i Oslo. Håndverkernes fagforeninger samlet seg i Fagforeningernes centralkomité i nært samarbeid med sosialdemokratene.

Arbeiderforbundet stilte seg derimot på Venstres standpunkt. Konkurransen mellom Arbeiderforbundets organ Arbeideren og det sosialdemokratiske Vort arbeide bidrog til å skjerpe motsetningen. Da forbundet ikke oppnådde resultater på det faglige felt, gikk det over til å arbeide for forbruker-samvirket. Men handelslagene mislyktes økonomisk, og etter 1889 spilte forbundet ikke lenger noen rolle.

Bladet Arbeideren ble siden organ for De forenede norske arbeidersamfund og andre grupper av arbeidere som støttet Venstre; det eksisterte til 1917.

Forfattere av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 22.01.2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norges historie fra 1884 til 1940

Francis Sejersted Universitetet i Oslo

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.