Det andinske fellesskap

Artikkelstart

Det andinske fellesskap er en regional frihandelsorganisasjon i det nordvestlige Sør-Amerika, med Bolivia, Colombia, Ecuador og Peru som medlemmer.

Faktaboks

Også kjent som

Andes-fellesskapet, Andes-pakten (frem til 1996)

spansk: Comunidad Andina (CAN)

engelsk: Andean Community

Fellesskapet ble dannet som Andes-pakten (Pacto Andina) gjennom Cartagena-overenskomsten inngått i 1969 mellom Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador og Peru. I 1973 kom Venezuela også med, mens Chile forlot pakten 1976. Peru kom tilbake som fullverdig medlem i 1996 etter fire års suspensjon. Venezuela forlot fellesskapet i 2006. Mercosur-landene Argentina, Brasil, Chile, Paraguay og Uruguay er assosierte medlemmer.

Andes-fellesskapet var det første frihandelsområdet i Latin-Amerika, og i verden for øvrig, som kun bestod av utviklingsland. Formålet var å sette fortgang i den økonomiske integrasjon og utvikling på regionalt plan innen rammen av LAFTA, det nåværende ALADI, noe som ikke har lyktes i særlig grad. Organisasjonen inkluderer blant annet Det andinske parlamentet (Andes-parlamentet) i Bogotá og Den andinske domstolen (Andes-domstolen) i Quito. Borgere av de fire landene trenger ikke visum for å besøke et annet medlemsland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg