Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, samisk Beaivváš Sámi Našunálateáhter, er i dag den eneste samiske nasjonale teaterinstitusjonen i Norge. Den er også eneste profesjonelle institusjon med samisk som scenespråk.

Faktaboks

også kjent som:

Nordsamisk Beaivváš Sámi Našunálateáhter

Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš har siden etableringen drevet pionerarbeid innen utvikling av ny samisk dramatikk. Teatret har presentert ett nyskrevet samisk verk per år i tillegg til andre produksjoner.

Historie

Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš (BST) ble etablert i 1981 som en fri teatergruppe. Gruppas første produksjon var Min duoddarat ('Våre vidder'), som var en musikalsk satire over begivenheter rundt Alta-kampen. Stykket hadde manus av Ailo Gaup og ble satt opp i samarbeid med regissøren Knut Walle.

Fra 1987 fikk BST statsstøtte i en prøveperiode, fra 1991 kom teatret inn på fast post på det norske statsbudsjettet, og fra 2002 kom teatret inn under Sametingets budsjettforvaltning.

Virksomhet

Beaivváš har lokaler i og nær Kulturhuset i Kautokeino, og spilledistriktet omfatter de samiske områdene i Norge, Sverige og Finland. Teateret har også turnert i storbyområder lengre sør i Skandinavia, samt internasjonalt. Teateret setter opp både samiske originalstykker og internasjonale klassikere.

Eksterne nettsider

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg