Sagene
Rivertz-komplekset ses her midt i bildet mellom de gamle trikkestallene, Sagene kirke og skolehagene på Geitmyra. Foto fra 1995.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0
Fasadebilde
Rivertzke boligkompleks på Sagene fra 1911. Arkitekt Kristen Rivertz
Fasadebilde
Av .

Rivertz-komplekset er et boligområde i Oslo utformet av arkitekt Kristen Rivertz i 1912. Området består av 15 lamellblokker, plassert nord-sør, med 479 ett- og toroms leiligheter med kjøkken og wc. Boligene ligger på Sagene og har adressene Thurmanns gate 14–18, Pontoppidans gate 11–15, Stockfleths gate 52–56 og Uelands gate 63–67.

Faktaboks

Etymologi

oppkalt etter Kristen Rivertz

Også kjent som

Det Rivertzke kompleks, Det Rivertzke boligkompleks

River'n

Uterommene mellom husrekkene er parkmessig opparbeidet. I nord ligger en lekeplass, mot sør en plass oppkalt etter arkitekt Rivertz. De fargerike røde og grønne husene er oppført i grovpusset tegl som dekker første og andre etasje, mens tredje etasje ligger bak steile mansardtak.

Området ble oppført av et aksjeselskap stiftet av arkitekt Rivertz selv, med det formål å bygge billige arbeiderboliger med mest mulig sol og luft. Bakgrunnen var hans store sosiale engasjement, og er et tidlig eksempel på sosial boligbygging i Oslo. Rivertz var uenig med kommunen og andre arkitekter som ville bygge eneboliger og hagebyer; han mente dette aldri ville løse boligproblemet. Området er et meget tidlig og derfor bemerkelsesverdig eksempel på lamellbebyggelse så vel i Norge som internasjonalt.

Området er i dag et sameie med navn Det Rivertzske Sameie og blir i dagligtalen ofte kalt River'n.

Historie

Rivertzke
Rivertz-komplekset ca. 1915.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

En ideell tanke

Initiativtakere til dette boligområdet var arkitekt Kristen Rivertz (1862–1937) og advokat Christian Hansson (1870–1960). De inviterte til aksjetegning i «A/S Kristiania Byggeselskap for Småleiligheter» i 1911. Målsettingen var å rekruttere arbeidere som var i stand til å skyte inn en liten egenkapital i selskapet, som så skulle sikre dem en uoppsigelig leierett. Det viste seg imidlertid at arbeidere ikke hadde råd til et slikt innskudd. Prosjektet ble i stedet fullfinansiert med kommunale lånegarantier, og arbeiderne ble leieboere.

Pionerprosjektet

Det første funksjonalistiske boligprosjektet i Norge, med nord-sørgående lameller
.
Leilighetsplan
Fire ensidig belyste leiligheter rundt hvert trapperom. Det første boligområdet med WC, i trappen.
Leilighetsplan
Av .

Rivertz tegnet et pionerprosjekt, også i europeisk sammenheng. «River'n» foregrep funksjonalismens ideer om lys, luft og grønne omgivelser, med nord-sydgående lameller. Bygningene, med til sammen 479 ett- og torommere, hadde høy teknisk standard, med wc, vel å merke i trappeoppgangen.

Husene ble i hovedsak bygget med en boligflate på totalt 180 m2 rundt hver oppgang, slik bygningsloven den gang la opp til. Dette la grunnlag for å utarbeide planprinsipper som kom til å gjelde for den kommunale boligbyggingen i årene som kom. Det vanligste ble tre leiligheter på hvert plan; én ettrommer og to torommere med kjøkken. Dette plankonseptet gikk under benevnelsen «Osloplanen», der ettrommerne var på rundt 25 m2 og torommerne opp til 55 m2. Det ble også bygget noen trerommere på nærmere 70 m2. I tillegg kommer det betydelige arealer med boder i kjellerne samt tørkeloft.

Planene viser relativt store rom der alle har adkomst fra gangen. Dette er et godt planprinsipp som åpner for fleksibel bruk av leilighetene, noe kommunen la stor vekt på. «Fleksibiliteten» innebar også at man kunne leie ut et rom. Det var stort behov for hybler i byen, og husleia var ofte større enn folk maktet. Planløsningen ga derfor ikke noen direkte indikasjon på trangboddheten, som både var avhengig av antall barn og eventuell utleie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg