Det østafrikanske riftsystemet
Kart over Det østafrikanske riftsystemet. Hovedriftene er markert med grønn farge. De røde pilene viser at den somaliske delen beveger seg østover relativt til resten av Afrika.
Det østafrikanske riftsystemet
Lisens: CC BY SA 3.0

Det østafrikanske riftsystemet er en serie sammenhengende aktive rifter i den østlige delen av Afrika.

Riftsystemet utvikles ved at Den afrikanske platen strekkes i øst-vest-retning. Om denne strekningen fortsetter vil østsiden av systemet, inkludert Afrikas Horn, revne fra resten av den afrikanske platen og danne sitt eget lille kontinent på Den somaliske platen.

Beskrivelse

Det nærmere 4000 kilometer lange systemet strekker seg fra det såkalte trippelpunktet i Afar, gjennom Etiopia og Eritrea via Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, øst-Kongo og Malawi til Mosambik til Det indiske hav. Hvert riftsegment er bassenger avgrenset av forkastninger som gjør at riftene synker inn og akkumulerer sedimentære og vulkanske lag, mens flankene løftes og danner høydedrag.

I Afar møtes Rødehavsriften, Adenbukten og Det østafrikanske riftsystemet i et Y-punkt (trippelpunkt). I dette området (Etiopia) finner vi spesielt mye vulkansk aktivitet, og det var her Det østafrikanske riftsystemet startet sin historie for rundt 25 millioner år siden ved å sende store mengder magma mot overflaten. Men også lenger sørover er det vulkansk aktivitet. På overflaten har dette resultert i høye skjoldvulkaner og stratovulkaner, som Kilimanjaro i Tanzania, det høyeste fjellet i Afrika (5895 moh.). Andre steder har den lettflytende basaltiske lavaen som er typisk for riftsystemer strømmet ut over større områder uten å danne vulkaner. Siden blir disse lavastrømmene brutt opp av aktive riftforkastninger.

Mot sørvest deler riftsystemet seg i en vestlig og en østlig del. De svinger rundt det lille Tanzania-kratonet med Victoriasjøen i midten. Dette kratonet består av hardt gammelt grunnfjell som er vanskelig å bryte gjennom. Den østlige delen ble først etablert, før den vestlige delen tok over aktiviteten. Langs denne armen finner vi de dypeste innsjøene, deriblant Tanganyikasjøen som er den lengste og nest dypeste ferskvannsinnsjøen i verden. De to armene av riftsystemet møtes igjen ved Malawisjøen og danner den sørligste og yngste delen av riftsystemet.

Betydning for geologisk forskning

Det aktive østafrikanske riftsystemet studeres for å forstå riftsystemer som var aktive tidligere i Jordens geologiske historie, som for eksempel nordsjøriften.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg