Derek Barton

Faktaboks

Derek Barton
Derek Harold Richard Barton
Uttale
bˈa:tən
Født
8. september 1918, Gravesend, England
Død
16. mars 1998, College Station, Texas, USA

Sir Derek Barton

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Derek Barton var en britisk kjemiker. Han fikk Nobelprisen i kjemi i 1969 sammen med nordmannen Odd Hassel. Barton og Hassel fikk Nobelprisen for sine bidrag til utviklingen av begrepene konformasjon og konformer og bruken av dem i strukturkjemi.

Biografi

Barton var utdannet ved Imperial College, University of London, hvor han tok doktorgraden i organisk kjemi i 1942. Han var ansatt ved forskjellige institusjoner til han i 1957 ble professor i organisk kjemi ved Imperial College, University of London. Han endte som «Distinguished Professor» ved Texas A&M University i 1986, hvor han var til han døde.

Begrepet konformasjon

Det var Arne Fredga (1902–1992), professor i organisk kjemi ved Uppsala universitet, som presenterte Nobelprisvinnerne i Stockholm i desember 1969. Han sa at for å beskrive strukturen av et organisk molekyl må vi først kjenne dets konstitusjon (det vil si dets bruttoformel) dernest dets konfigurasjon. Men et molekyl er ikke stivt. Det har en viss fleksibilitet. Noen vinkler og avstander i molekylet holdes konstant, men deler av molekylet kan bøyes, snus og vris. I ringformete molekyler er fleksibiliteten mer begrenset. Små ringer som består av tre, fire og fem atomer er forholdsvis stive og plane. Seks karbonatomer tillater mer fleksibilitet og større ringer kan være mer «floppy». Konformasjonen er formen molekylet inntar når det utnytter denne fleksibiliteten. Konformasjonsanalyse er å bestemme hvordan molekylet utnytter denne fleksibiliteten. Billedlig kan man si at molekylene prøver å ordne seg på den mest komfortable måte. Det vil unngå interne sammenstøt og stress mellom grupper i molekylet og må ta hensyn til at visse grupper kan være tiltrukket etter frastøtt av hverandre.

I korthet kan man si at Odd Hassel hadde gjennomført en konformasjonsanalyse av sykloheksan og sykloheksanforbindelser i 1940-årene, mens den tyve år yngre Derek Barton hadde gjort noe tilsvarende for større ringformete molekyler i 1950-årene.

Konformasjonen hadde lite å si for de kjemiske egenskapene til sykloheksan, med Barton viste at den var av stor betydning for de kjemiske egenskapene til visse naturstoffer som steroider. Derek Barton utdypet dette i sitt Nobelforedrag: Prinsippene for konformasjonsanalyse. Det var en historisk oversikt,mens Hassel holdt foredrag om noe helt annet.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg