Der Sturm

Artikkelstart

Der Sturm var et tysk kunst- og litteraturtidsskrift som ble publisert i årene 1910–32. Det ble grunnlagt av Herwarth Walden (1878–1941) og hadde base i Berlin.

Faktaboks

Uttale
ʃturm

I 1912 startet Walden også et kunstgalleri med samme navn og i 1916 en kunstskole. Tidsskriftet og galleriet hadde opprinnelig hovedfokus på tysk ekspresjonisme og spilte en viktig rolle i denne bevegelsens store gjennombrudd i årene før første verdenskrig. Men også andre moderne kunstbevegelser ble dekket – spesielt kubisme og futurisme – og fokuset skiftet etter hvert gradvis mot mer abstrakt kunst. I overkant av 200 utstillinger ble organisert i løpet av galleriets 20 år lange levetid.

I tillegg til datidens viktigste tyske kunstnere (blant annet medlemmene fra Der Blaue Reiter- og Brücke-gruppen) ble også fremtredende internasjonale kunstnere som Edvard Munch, Georges Braque, Pablo Picasso, Gino Severini, Vasilij Kandinskij og Robert Delaunay utstilt. Der Sturm hadde på denne måten stor betydning for etableringen av Berlin som et av Europas hovedseter for moderne kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg