Der Sturm var et tysk kunst- og litteraturtidsskrift som ble publisert i årene 1910–32. Det ble grunnlagt av Herwarth Walden (1878–1941) og hadde base i Berlin.

I 1912 startet Walden også et kunstgalleri med samme navn og i 1916 en kunstskole. Tidsskriftet og galleriet hadde opprinnelig hovedfokus på tysk ekspresjonisme og spilte en viktig rolle i denne bevegelsens store gjennombrudd i årene før første verdenskrig. Men også andre moderne kunstbevegelser ble dekket – spesielt kubisme og futurisme – og fokuset skiftet etter hvert gradvis mot mer abstrakt kunst. I overkant av 200 utstillinger ble organisert i løpet av galleriets 20 år lange levetid.

I tillegg til datidens viktigste tyske kunstnere (blant annet medlemmene fra Der Blaue Reiter- og Brücke-gruppen) ble også fremtredende internasjonale kunstnere som Edvard Munch, Georges Braque, Pablo Picasso, Gino SeveriniVasilij Kandinskij og Robert Delaunay utstilt. Der Sturm hadde på denne måten stor betydning for etableringen av Berlin som et av Europas hovedseter for moderne kunst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.