Denis Fonvizin

Faktaboks

Denis Fonvizin

Denis Ivanovitsj Fonvizin

Uttale
fonvˈizin
Født
14. april 1745, Moskva
Død
12. desember 1792, St. Petersburg
Ifølge den julianske kalender, som ble brukt i Russland fram til kalenderreformen i 1918, ble han født 3. april 1745 og døde 1. desember 1792.

Artikkelstart

Denis Fonvizin var en russisk komediedikter og satiriker.

Fonvizin kom fra en adelsfamilie av tysk avstamning. Han studerte ved Universitetet i Moskva, trådte inn i statstjenesten og begynte tidlig å skrive. Han oversatte også fra fransk og tysk og var sterkt inspirert av franske opplysningsidealer.

Mest berømt er Fonvizin som komediedikter. Han var påvirket av Ludvig Holberg, som han leste i tysk oversettelse. Hans best kjente verker er de to satiriske komediene Brigadegeneralen (Brigadir, 1766) og Herremannssønnen (Nedorosl, oppført 1782). Brigadegeneralen harselerer over udannethet og umoral blant statstjenestemenn og særlig over den yngre generasjonens gallomani, beundring av alt fransk. I Herremannssønnen er det den russiske landadelen satiren går ut over. Fonvizin har hatt stor betydning for utviklingen av den russiske komedie med forfattere som Aleksandr Gribojedov, Nikolaj Gogol og Aleksandr Ostrovskij.

Gjennom oversettelser, egne verker og deltakelse i arbeidet med Vitenskapsakademiets ordbok over det russiske språk (fra 1783) bidro Fonvizin også til utviklingen av det russiske litteraturspråket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg