Den store, hvite flokk å se

Artikkelstart

Den store, hvite flokk å se er en salme av Hans Adolph Brorson. Den inngår i den posthumt utgitte samlingen Svanesang (1765). I Norsk salmebok (1985) og Norsk salmebok 2013 står også Elias Blix' nynorske oversettelse «Den store, kvite flokk å sjå». Melodien er en folketone fra Heddal.

Faktaboks

Også kjent som

Den store, kvite flokk å sjå

Salmen er basert på teksten i kapittel 7, vers 13–17 i Johannes' åpenbaring i Det nye testamentet. I salmeboken er den plassert på allehelgensdag.

Melodien ble nedskrevet av Ludvig Mathias Lindeman under hans samlerreise i Telemark sommeren 1851. Kilden var prestefruen Inger Laurine Flood. Melodien har trolig oppstått i et haugiansk miljø. Det finnes også en rekke andre folketoner til «Den store, hvite flokk å se», noe som bekrefter salmens popularitet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holter, Grøm og Øystese (red.): Nytt norsk salmeleksikon bind I s. 131–135 (Tapir Akademisk Forlag 2011)

Kommentarer (1)

skrev Sverre Olav Lundal

På dansk heiter denne salmen Den store hvide flok vi se, i Norsk salmebok heiter han Den store, hvite flokk å se, med komma bak "store". I Landstads reviderte salmebok er det ikkje komma bak "store", men derimot bak "flokk" (av ein eller annan grunn). I nynorskversjonen er det komma bak "store". Det burde ikkje vera komma desse stadene i det heile.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg