Logo
Den norske Helsingforskomité. Logo.
Logo
Av /Den norske Helsingforskomité.

Den norske Helsingforskomité er en norsk ikke-statlig menneskerettsorganisasjon som arbeider for å fremme og forsvare menneskerettighetene gjennom prosjekter i en rekke land. Komiteens virksomhet er særlig innrettet mot Øst-Europa og Sentral-Asia, men omfatter alle stater som er medlem i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Komiteen er organisatorisk og partipolitisk uavhengig.

Faktaboks

Også kjent som

Helsingforskomiteen

Opprettelse

Helsingforskomiteen ble stiftet i 1977 med utgangspunkt i Helsingfors-erklæringen fra 1975, parallelt med at liknende komiteer ble stiftet i en rekke andre land. Formålet med opprettelsen av komiteen var å bidra til å sikre etterlevelse av de menneskerettslige prinsippene i erklæringen. Erklæringen viser til at respekt for menneskerettighetene er en vesentlig faktor for å oppnå den fred som er nødvendig for å sikre utviklingen av vennskap og samarbeid mellom verdens land, og denne uttalelsen er tatt direkte inn i organisasjonens vedtekter.

Komiteens virksomhet

Komiteens virksomhet består i støtte og samarbeid med ikke-statlige aktører i en rekke land. Komiteen oppgir selv at den har rundt 70 samarbeidsorganisasjoner i over 20 land. Virksomheten består av fire hoveddeler: Overvåking, rapportering, undervisning og demokratistøtte. Sentralt for komiteens virksomhet er dokumentasjon av menneskerettighetsovergrep, ut fra en overbevisning om at troverdig, etterprøvbar og relevant informasjon er avgjørende for å sikre at overgripere blir stilt til ansvar og for å motvirke menneskerettighetsbrudd.

Natalia Estemirova Dokumentasjonssenter

Et viktig prosjekt innenfor Den norske Helsingforskomité er etableringen av Natalia Estemirova Dokumentasjonssenter. Dette senteret ble opprettet i 2010 og samler, analyserer og gjør søkbar dokumentasjon av brudd på menneskerettigheter og internasjonal humanitærrett i Tsjetsjenia og Nord-Kaukasus. Senteret er oppkalt etter den tsjetsjenske menneskerettsaktivisten Natalia Estemirova (1958–2009) som ble bortført 15. juli 2009 og senere funnet skutt og drept.

Det internasjonale parlamentarikerpanelet for religions- og livssynsfrihet

Den norske Helsingforskomité er sekretariat for Det internasjonale parlamentarikerpanelet for religions- og livssynsfrihet (IPPFoRB), som ble opprettet i Oslo i 2014. Dette er et uformelt og verdensomspennende panel av parlamentarikere som arbeider for å fremme religions- og livssynsfrihet. IPPFoRB bidrar blant annet med å støtte opprettelse av regionale og nasjonale grupper av parlamentarikere som kan arbeide sammen for dette formålet. Panelet ledes per 2022 av Abid Raja.

Organisasjon

Komiteen ledes av en generalsekretær, fra 2022 Berit Lindeman. Tidligere generalsekretærer inkluderer Bjørn Engesland (1995–2020) og Geir Hønneland (2021–2022). For øvrig har komiteen rundt 25 ansatte medarbeidere. Komiteen har også et styre, som per 2022 ledes av Ragnhild Astrup Tschudi, samt et råd, hvor rådets president for tiden er Eirik Moen.

Den internasjonale Helsingforsføderasjonen

I 1982 ble det opprettet en internasjonal sammenslutning av nasjonale Helsingforskomiteer, Den internasjonale Helsingforsføderasjonen. Denne organisasjonen skulle dels støtte de nasjonale komiteene i deres virksomhet, men hadde også som et uttalt formål å overvåke etterlevelsen av de menneskerettslige prinsippene i Helsingfors-erklæringen. Føderasjonen bestod opprinnelig av komiteene i Norge, Belgia, Canada, Frankrike, Nederland, Sverige, USA og Østerrike, men fikk senere flere medlemmer. Den hadde et eget sekretariat som var basert i Wien i Østerrike. Føderasjonen ble oppløst i 2008 etter å ha gått konkurs, og hadde da 46 medlemmer.

Helsingforskomiteer i andre land

I dag finnes det Helsingforskomiteer i en rekke land, men disse har med tiden utviklet seg på forskjellige måter. Både struktur og virksomhet varierer blant organisasjonene, og det varierer også hvor nær de ligger den opprinnelige tilknytningen til Helsingfors-erklæringen. I denne listen er alle navn oversatt til norsk med unntak for de tilfellene hvor det offisielle navnet er på engelsk:

  • Albania: Den albanske Helsingforskomité
  • Armenia: Armenias Helsingforskomité
  • Belarus: Den belarusiske Helsingforskomité
  • Bulgaria: Den bulgarske Helsingforskomité
  • Kroatia: Den kroatiske Helsingforskomité for menneskerettigheter
  • Nederland: Nederlands Helsingforskomité
  • Nord-Makedonia: Helsingforskomiteen for menneskerettigheter
  • Polen: Helsingforskomiteen i Polen
  • Romania: Organisasjonen for beskyttelse av menneskerettigheter i Romania – Helsingforskomiteen
  • Russland: Moskvas Helsingforsgruppe
  • Serbia: Helsingforskomiteen for menneskerettigheter i Serbia
  • Slovakia: Helsingforskomiteen for menneskerettigheter i Slovakia
  • Spania: Helsingfors Spania
  • Sveits: Den sveitsiske Helsingforskomité
  • Sverige: Civil Rights Defenders
  • Tsjekkia: Den tsjekkiske Helsingforskomité
  • Turkmenistan: Turkmenistans Helsingforsstiftelse for menneskerettigheter
  • Ukraina: Den ukrainske Helsingforskomité for menneskerettigheter
  • Ungarn: Den ungarske Helsingforskomité
  • USA: Commission on Security and Cooperation in Europe (U.S. Helsinki Commission)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg