Den nordvestatlantiske fiskeriorganisasjon

Artikkelstart

Den nordvestatlantiske fiskeriorganisasjon (NAFO) er en internasjonal organisasjon for forvaltning av fiskeressursene i den nordvestlige delen av Atlanterhavet.

Faktaboks

Også kjent som

North-West Atlantic Fisheries Organization, NAFO

Den er dermed en av flere regionale organisasjoner med myndighetsområde over deler av internasjonale farvann. NAFO har sitt myndighetsområdet utenfor den kanadiske økonomiske sonen. Hovedkontor er lokalisert til Dartmouth, i Nova Scotia i Canada.

Regulering av fiske

Organisasjonen har som formål å være et konsulterende organ i vitenskapelige spørsmål, samt å oppmuntre til bærekraftig bruk og samarbeid om utnyttelsen av ressursene. NAFO kan ved gjensidige overenskomster mellom avtalepartene fastsette og fordele fangstkvoter innen organisasjonens myndighetsområde mellom medlemsstatene, deriblant Norge.

NAFO ble opprettet i henhold til konvensjonen om fremtidig multilateralt samarbeid om fisket i det nordvestlige Atlanterhavet, undertegnet i Ottawa 24. oktober 1978, med ikrafttredelse fra 1. januar 1979. Organisasjonen erstattet Den nordvestatlantiske fiskerikommisjon (International Commission for the North West Atlantic Fisheries, ICNAF), opprettet i henhold til den nordvestatlantiske fiskerikonvensjon fra 1949. Bakgrunnen for endringene var at kyststatene i det nordvestlige Atlanterhavet utvidet de eksklusive økonomiske sonene til 200 nautiske mil i 1977. Dette endret det juridiske rammeverket for det internasjonale samarbeidet og førte til inngåelsen av den nye konvensjonen i 1978.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg