Den nordiske sjuårskrig

Frederik 2 og Danmark erobrer Älvsborg i 1563. Kobberstikk.
Erik 14 av Sverige planla å erobre Norge.
Av .
Svenskene beleirer Akershus festning i 1567. Relieff fra Frederik 2s sarkofag.

Artikkelstart

Den nordiske sjuårskrig, ble utkjempet i perioden 1563–1570 mellom Sverige på den ene siden og Danmark-Norge, Polen-Litauen og Lübeck på den andre. Krigen endte uavgjort og førte ikke til noen grenseendringer.

Faktaboks

Også kjent som

sjuårskrigen

Årsaker

Krigsårsaken var i første rekke en rivalisering om østersjøprovinsene og russlandshandelen. Krigen startet med en dansk krigserklæring i 1563. Den dansk-norske kong Frederik 2s krigsmål var å erobre Sverige, mens den svenske kong Erik 14 hadde planer om å legge Norge helt eller delvis under seg for å skaffe svenskene gode havner og sikkerhet for fri seilas vestover.

Krigshandlingene

I begynnelsen av krigen erobret danske tropper Älvsborg, Sveriges eneste havn i vest. I en viss utstrekning ble denne seieren nøytralisert ved at Sverige inntok Varberg. I 1564 ble Jemtland, Herjedalen og Trondhjems len besatt av svenske tropper. Svenskenes erklæring om at de skulle befri nordmennene fra danskenes åk, fikk åpenbart oppslutning hos flere navngitte trondheimsborgere som samarbeidet med svenskene. Her gikk det linjer tilbake til den politiske tradisjonen fra erkebiskopens tid, ikke minst perioden da Trondheim hadde vært sentrum for erkebiskop Olav Engelbrektssons kamp mot unionskongen. Noen måneder senere ble imidlertid Trøndelag gjenerobret av en vestlandsk styrke, utskrevet av lensherren på Bergenhus, Erik Rosenkrantz.

Den svenske flåten, ledet av Jakob Bagge og Klas Kristersson Horn, klarte å hindre alle danske blokadeforsøk mot Sverige, og i 1564 vant den svenske flåte en stor seier ved nordspissen av Öland. Både på svensk og dansk side ble det brukt leietropper som ofte herjet med stor grusomhet. Dette gjorde seg gjeldende da danske tropper under Daniel Rantzaus ledelse foretok herjetog i Östergötland i 1566–1567, og da svenske tropper i 1567 besatte store deler av Østlandet. Svenskene klarte ikke å innta Akershus festning og ser heller ikke ut til å ha fått noen oppslutning lik den de hadde oppnådd i Trøndelag tre år tidligere. De måtte derfor trekke seg tilbake.

Freden

Freden ble sluttet i Stettin i 1570. Sverige måtte levere tilbake Jemtland og Herjedalen, formelt avstå Gotland og dessuten betale 150 000 daler i løsepenger for Älvsborg. Krigen førte dermed ikke til grenseendringer.

Den nordiske sjuårskrigen var den lengste og mest ødeleggende av alle kriger mellom Danmark-Norge og Sverige. Under beleiringen av Akershus satte Oslo-borgerne fyr på byen for å holde fienden vekk, mens svenskene blant annet brente Sarpsborg, Skien, Konghelle og Hamar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg