Den koptiske ortodokse kirke, den kristne kirke i Egypt, går tilbake til det første århundre e.Kr. Fra 1990-årene er kirken den største kristne minoritetskirke i den islamske verden og omfatter mellom 7 og 10 mill. tilhengere i Egypt (de offisielle tallene er lavere). I tillegg finnes det koptiske menigheter i Kenya, Sudan, Libya, Israel, Libanon og Sør-Afrika. På 1900-tallet og senere har et stort antall koptere emigrert til vestlige land, og i dag finnes det koptiske kirker og klostersamfunn først og fremst i USA, Canada og Australia, men også i flere vesteuropeiske land.

Kirkens overhode er patriarken i Alexandria, som siden 1000-tallet er bosatt i Kairo. Den koptiske ortodokse kirke ble skilt fra storkirken etter at den sammen med noen østlige kirker ikke godtok beslutningen om Kristi to naturer ved konsilet i Khalkedon i 451; dvs. den tilhører de såkalte monofysittiske kirker, men man regner i dag ikke med noen avgjørende læreforskjell i forhold til de øvrige ortodokse kirkene. Gudstjenesten er det sentrale i kirkens liv, og den minner sterkt om den gresk-ortodokse. Kirken er medlem av Kirkenes Verdensråd, og den driver eget misjonsarbeid i flere afrikanske land. Se også Egypt (religion).

Den etiopiske ortodokse kirke var underlagt patriarken i Alexandria frem til 1948, og fikk full selvstendighet i 1959 med egen patriark i Addis Abeba. Se Etiopia (religion).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.