Den internasjonale juristkommisjon

Artikkelstart

Den internasjonale juristkommisjon er en privat, uavhengig organisasjon av jurister med formål å granske rettskrenkelser og overgrep mot menneskerettighetene. Kommisjonen ble opprettet i 1952 og har rettet søkelyset mot rettskrenkelser og terror uten hensyn til geografiske grenser og politisk filosofi.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk International Commission of Jurists ICJ

Med sin saklige tyngde og objektivitet har kommisjonens rapporter hatt stor betydning ved sin klarlegging av forløpet av og ansvaret for internasjonale og nasjonale rettsovergrep. Dette kommer også til uttrykk ved at kommisjonen har fått rådgivende status ved FN, UNESCO og Europarådet, og at den ellers har et nært samarbeid med en lang rekke internasjonale organisasjoner.

Et betydningsfullt trekk ved kommisjonens arbeid er dens forsøk på å definere og utdype selve rettsstatsideen, The Rule of Law. Etter kommisjonens oppfatning kan rettsstatens idé ikke være begrenset til noe bestemt system, statsform, økonomisk samfunnsordning eller kulturtradisjon.

Kommisjonen har sitt hovedkontor i Genève. Kontoret ledes av en generalsekretær og utgir kvartalstidsskriftet ICJ Journal, som gir løpende oversikter over menneskerettighetenes stilling rundt om i verden. Kommisjonen utgir også hvert år CIJL Yearbook. Kommisjonen har nasjonale seksjoner i en lang rekke land, herunder i Norge: ICJ-Norge. De nasjonale avdelinger er selvstendige, men har rett til å opptre som samarbeidsorganer for kommisjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg