Detalj av bronsestatue; Den hvilende bokseren
Detalj av bronsestatue; den hvilende bokseren, ca. 100-50 fvt., med tydelige sår ansiktet etter kamp.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
«Boksehanskene»
«Boksehanskene», detalj fra bronsetatuen Den hvilende bokseren.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Den hvilende bokseren
Gresk hellenistiske bronsestatue, Den hvilende bokseren, cirka 100-50 fvt., i museet Palazzo Massimo alle Terme, Roma.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Den hvilende bokseren er en 1,28 meter høy, godt bevart original hellenistisk bronsestatue, antagelig fra 100-50 fvt. Statuen ble funnet på Quirinalhøyden ved arkeologiske utgravinger av Konstantins bad i Roma i 1885, under ledelse av den italienske arkeologen Rodolfo Lanciani.

Faktaboks

Også kjent som

Quirinale-bokseren/bokseren fra Quirinal, it. Pugile delle tTrme

Beskyttelsene på statuens hender tilsier at han er bokser, og flere tydelige merker i ansiktet avslører sår etter kamp. Det kan se ut som om han har satt seg ned for å hvile etter et nylig møte med en motstander.

I 1927 fant den amerikanske kunsthistorikeren Rhys Carpenter noe han trodde var en 'A' på båndene til boksehansken, over ringfinger på statuens venstre hånd. Han mente dermed å ha funnet mulige rester av den greske billedhuggeren Apollonios' signatur. De manglende delene av innskriften ble antatt å være Athenaios, «atheneren» og epoieon, «lagde denne»; jamfør innskrift i statuen Torso Belvedere.

Funnet førte til at statuen ble satt i sammenheng og sammenlignet med Torso Belvedere i Vatikanmuseet, og bronsestatuen ble således i en periode regnet som et mulig verk av Apollonios.

Det man først trodde var en signatur, viste seg derimot med større sannsynlighet å være bronsestøperiets verkstedmerke; en vanlig praksis på bronseavstøpninger også i dag. Det ble for øvrig observert andre merker på statuens kroppsdeler, alpha, etstempel før støping på en av tærne og noe som lignet nok en 'A' på høyre fots vrist. Sistnevnte var et hugget merke og hadde trolig en praktisk funksjon ved merkingen av statuens ulike deler under støpeprosessen.

Statuen oppbevares i Museo Nazionale Romano Palazzo Massimo delle Terme i Roma.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Moreno, P. (1996), «Pugile delle Terme» i Enciclopedia dell'arte antica, classica e orientale, vol. I, p. 486, s.v. Apollonios.
  • Guarducci,M., (1960), Apollonio figlio di Nestore Ateniese e la statua del pugilatore seduto, Istituto Poligrafico dello Stato, Roma.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg