Den globale koalisjonen mot Daesh

The Global Coalition against Daesh ble etablert av en gruppe land i september 2014 for å bekjempe den islamistiske terrorgruppen Den islamske stat (IS; Daesh på arabisk), med militære, politiske og økonomiske midler. Koalisjonen besto ved inngangen av 2018 av 74 partnere, deriblant Norge og NATO. Den er primært en politisk sammenslutning, mens den direkte militære kampanjen mot IS skjer gjennom Operation Inherent Resolve (OIR).

Faktaboks

Den globale koalisjonen mot Daesh

The Global Coalition to Defeat ISIL

Også kjent som

The Global Coalition to Defeat ISIL

Koalisjonen har arbeidet særlig på fem områder: Militær støtte til partnere som bekjemper IS, særlig kurdiske styrker i Irak og Syria; bekjempelse av tilstrømningen av fremmedkrigere; stans i finansiering av IS; engasjere seg i den humanitære krisen i regionen; eksponere hva IS faktisk står for. Etter hvert som IS ble bekjempet, særlig i 2016–17, ble stabilisering av de områder som var blitt frigjort fra IS-kontroll gitt prioritet, først og fremst i Irak. I 2017 igangsatte NATO et nytt treningsprogram i Irak, for å trene irakiske enheter i å håndtere det store antall improviserte eksplosiver (bomber) etterlatt av IS. NATO sluttet seg til koalisjonen under sitt toppmøte i 2016.

Den militære delen har bestått av trening, utrustning og flystøtte til partnere, samt – for enkelte land – direkte deltakelse i kampen mot IS, særlig med luftstyrker, men også i noen grad med enheter på bakken. Denne delen av innsatsen har også hatt som særlig oppgave å ødelegge infrastrukturen for produksjon av olje i områder kontrollert av IS, som ledd i å stanse finansieringen av gruppen. Denne innsatsen har gått under benevnelsen Operation Tidal Wave.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg