Den globale koalisjonen mot Daesh

Artikkelstart

Den globale koalisjonen mot Daesh (engelsk: The Global Coalition against Daesh) er et internasjonalt samarbeid for å å bekjempe opprørsgruppen Den islamske stat (IS; Daesharabisk) med militære, politiske og økonomiske midler. Koalisjonen ble etablert i september 2014 etter initiativ fra USA, og bestod ved inngangen av 2020 av 81 partnere, deriblant Norge og NATO.

Faktaboks

Også kjent som

The Global Coalition to Defeat ISIL

Koalisjonen er primært en politisk sammenslutning, mens den direkte militære kampanjen mot IS skjer gjennom Operation Inherent Resolve (OIR).

Koalisjonen har arbeidet særlig på fem områder: Militær støtte til partnere som bekjemper IS, særlig kurdiske styrker i Irak og Syria; bekjempelse av tilstrømningen av fremmedkrigere; stans i finansiering av IS; engasjere seg i den humanitære krisen i regionen; eksponere hva IS faktisk står for. Etter hvert som IS ble bekjempet, særlig fra 2016–17, ble stabilisering av de områder som var blitt frigjort fra IS-kontroll gitt prioritet, først og fremst i Irak.

NATO sluttet seg til koalisjonen under sitt toppmøte i 2016. I 2018 igangsatte NATO, etter anmodning fra myndighetene i Irak NATO Mission Iraq (NMI), for å styrke Iraks evne til sikre sitt territorium særlig mot IS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg