Den gamle dagvise

Artikkelstart

Den gamle dagvise er en fellesnordisk, kristen morgensang fra middelalderen av ukjent opphav. Den finnes i et svensk håndskrift fra Vadstena kloster datert til cirka 1450 og i et yngre islandsk håndskrift fra 1723. Salmen ble trykt i Hans Thomissøns salmebok (1569) med egen melodi og ni vers. Det finnes også en rekke folkemelodier til salmen.

Faktaboks

Også kjent som

Den nordiske dagvise

Den signede dag som vi nu ser

Betegnelsen 'dagvise' er trolig fra tysk, 'Tagelied' eller 'Tageweise', og betyr morgensang. Det knytter seg mange spørsmål til dagvisens opprinnelige form og funksjon, og en rekke teorier er blitt fremsatt. De tre viktigste kildene viser betydelige innbyrdes ulikheter. Et sentralt spørsmål er hvorvidt reformasjonen har satt spor i teksten slik den gjengis av Thomissøn.

I 1826 skrev Nikolai Frederik Severin Grundtvig en bearbeidelse av dagvisen til kristendommens tusenårsfest i Danmark, pinsesalmen «Den signede dag, som nu vi ser». Ved siden av denne er Arve Brunvolls gjendiktning «No kjem han frå Gud, vår signa dag» (1975) med i Norsk Salmebok (1985) og Norsk Salmebok 2013. Den har seks vers.

En legende om Den gamle dagvise forteller at den ble skrevet i himmelen av apostelen Johannes.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eckerdal, Lars: Den signade dag: En sång – tre studier. Artos & Norma Bokförlag, Skellefteå 2011.
  • Holter, Grøm og Øystese (red.): Nytt norsk salmeleksikon bind III s. 20–25, Akademika forlag 2013.
  • Piltz, Anders: «Den signade dag. Den nordiska dagvisans ursprungsfunktion.» Scripta ecclesiologica minora, 14, Artos & Norma Bokförlag, Skellefteå 2012.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg