Den flygende hollender – tysk opera

Den flygende hollender er en romantisk opera i tre akter med musikk og tekst av Richard Wagner. Med denne operaen klarte Wagner for første gang å realisere seg selv og sine idealer som operakomponist.

Hans fire første operaer før «Den flygende hollenderen», den ufullførte «Bryllupet» (Die Hochzeit, 1832), «Féene» (Die Feen, 1833–1834), «Kjærlighetsforbudet» (Das Liebesverbot, 1834–1835) og «Rienzi», 1838–1840) peker mot den Wagner som skulle komme. Men det er først med «Den flygende hollenderen» at han til fulle har realisert seg som operakomponist etter de idealer han selv hadde satt seg.

«Den flygende hollenderen» er gjennomsyret av pasjonert genialitet. Man kan si at Sentas ballade egentlig blir utgangspunktet for den dramatiske og musikalske handlingen. Den musikalske skildringen av havett og havsstormene har konkret bakgrunn i en reise som Wagner og hans kone gjorde med ett lite skip fra Riga til Paris. De ble overrasket av en voldsom storm og måtte søke nødhavn på norskekysten, i Sandvika på Borøy i Tvedestrand kommune. Her fikk Wagner de musikalske ideer til sjømannskorene fra de sanger han hørte under nødhavnsoppholdet.

Operaen ble uroppført i Hofoper i Dresden 2. januar 1843. Den ble fremført første gang i NorgeNationaltheatret i 1901.

  • Den flygende hollender (baryton)
  • Daland, norsk skipper (bass)
  • Senta, Dalands datter (sopran)
  • Erik, Sentas beiler (tenor)
  1. akt: Die Frist ist um (Hollenderens monolog)
  2. akt: Sentas ballade

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.