Den borghesiske gladiator

Av .

Artikkelstart

Den borghesiske gladiator er en statue i marmor signert av den greske billedhuggeren Agasias fra Efesos ca. år 100 fvt. Den er trolig kopi av en bronseskulptur fra det tredje århundre fvt.

Faktaboks

Uttale

Signert statue i marmor datert ca. 100 fvt., høyde 1,99 m, Musée du Louvre invt.nr.: Ma527

Også kjent som

Kjempende kriger

Den borghesiske gladiator ble funnet ved Nettuno nær Porto d'Anzio i Italia i 1611. Statuen ble en del av Borghese-samlingen i Roma i 1613, derav tittelen, og videre brakt til Paris i 1808 av Napoleon 1 Bonaparte. Verket befinner seg idag i Musée du Louvre, Paris.

Motivet ble lenge feilaktig oppfattet som en gladiator, på tross av at der ikke fantes noen gladiator-praksis i antikkens Hellas. Skjold-reimen på venstre arm og restene av et sverd i høyre hånd har etter hvert identifisert statuen som en kriger.

Statuen regnes som et representativt eksempel på hellenistisk skulptur, og billedhuggeren Lysippos som en mulig hovedinspirasjonskilde. Siden statuen ble funnet, har den vært stadig ettertraktet og kopiert til profilerte kunst-samlinger og benyttet i form av gipskopi i adskillige europeiske kunstakademier og museer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Haskell, Francis/Penny, Nicholas: Taste and the Antique, the Lure of Classical Sculpture 1500–1900, Yale University Press, New Haven and London, (1981) sixth printing 2006.
  • Lawrence, A.W.: Greek and Roman Sculpture, Yale University Press, New Haven,1993.
  • Richter, Gisela M.A.: The Sculpture and Sculptors of the Greek, Yale University Press, New Haven,1957.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg