Den avskyelige snømann

Artikkelstart

Den avskyelige snømann er en betegnelse på et vesen som ifølge lokal folketro skal finnes i Himalaya. Der er den kjent som migo eller yeti. Vesenet skal være halvt dyr, halvt menneske, cirka 180 centimeter høy, dekket av rødbrun pels, men med hårløst ansikt.

Faktaboks

Etymologi
etter engelsk The Abominable Snowman

Opprinnelse

Myten om Den avskyelige snømann ble verdenskjent da den britiske tindebestigeren Eric Shipton (1907–1977) i 1951 fant store fotavtrykk i snøen under fjelltoppen Menlungtse, og sherpaene fortalte at de stammet fra den avskyelige snømannen. Siden har flere, blant dem Edmund Hillary, lett gjennom Himalaya-traktene i håp om å støte på vesenet, alle uten resultat.

Nye spor, utvidet av solsmeltingen, kan like gjerne være satt av mindre dyr. Et forslag går ut på at sporene kan være av tibetanske munker som er tilstrekkelig herdet av faste og yoga til å kunne gå barbent over snø og is.

Beslektede vesener

Et annet vesen, som heller ikke er vitenskapelig påvist og som har atskillig til felles med den avskyelige snømann, er den såkalte almasty, også kalt den kaukasiske villmann. Han skal ha et lite, eggformet hode, kraftig underkjeve, hoggtenner, apelange armer og tykk, svart kroppspels og sies å holde til i avsidesliggende fjelldaler i Kaukasus. En sovjetisk ekspedisjon dro på leting etter almasty høsten 1964, men vendte tilbake uten funn.

Nord-Amerika har også sin avskyelige snømann, kalt Bigfoot eller Sasquatch på grunn av fotspor som er 35–60 centimeter lange og 20 centimeter brede; første gang beskrevet i 1811. Dette tre meter høye lodne, men menneskelignende vesenet skal høre hjemme i Rocky Mountains fra Canada til Oregon i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg