Faktaboks

Offisielt navn
Den Norske Skofabrik
Også kjent som

Standard

Organisasjonstype

aksjeselskap

Stiftet
1897
Nedlagt
1959
Produksjonslokale til Den Norske Skofabrik i 1949.
Boks med skokrem merket Standard, fra Den Norske Skofabrik.

Den Norske Skofabrik var en norsk skofabrikk som i en periode var landets største. Deres produkter ble markedsført under varemerket Standard. Fabrikken ble lagt ned i 1959.

Etablering

Den Norske Skofabrik ble etablert som aksjeselskap i Oslo i 1897. Aksjekapitalen var på 200 000 kroner. Blant initiativtakerne var Fritz Bøttcher, C. S. Christensen og Anton Larsen. Allerede før produksjonen hadde startet, indikerte selskapet at de snart kom til å lage flere hundre par sko per dag.

Maskiner ble både leid inn og kjøpt fra utlandet. Fra Sverige kom trente arbeidsledere. Det viste seg imidlertid vanskelig å rekruttere arbeidere som var vant til å jobbe med maskiner i stedet for håndproduksjon. Nokså raskt fikk fabrikken dårlig likviditet og måtte låne frisk kapital til høye renter.

Ved å rasjonalisere driften lyktes fabrikken med en økonomisk snuoperasjon. I løpet av 1901 ble produksjonen av sko mer enn fordoblet, fra 120 par per dag til 257 par per dag.

I 1903 ble det besluttet å bruke «Standard» som varemerke for skoene. Firmaet satset samtidig kraftig på annonser og reklametrykksaker. Antallet arbeidere var da rundt 150.

Produksjon i tall

Den Norske Skofabrik, 1949.

I 1905 hadde Den Norske Skofabrik vokst til å bli landets største skofabrikk. Årlig produksjon lå på 270 000 par sko. For første gang passerte omsetningen en million kroner.

Tiden mellom unionsoppløsningen i 1905 og første verdenskrig ble kalt «Syv fete år». I 1914 deltok fabrikken på den viktige Norges Jubileumsutstilling, som var et viktig vindu for landets næringsliv. Grunnet manglende import av lær og skinn etter at USA gikk inn i krigen måtte fabrikken produsere enklere og grovere skotøy. I en kort periode innførte Statens Prisdirektorat maksimumspris på skotøy, men dette opphørte i 1919. Mot slutten av 1930-årene var den ukentlige produksjonen på rundt 8000 par sko.

På Den Norske Skofabrik ble det laget alle slags sko og støvler, både rand-, welt og beksømsydd skotøy. Firmaet produserte mest for hjemmemarkedet, men eksporterte skistøvler til USA og Canada. I perioden fra 1897 til 1947 hadde selskapet produsert rundt 12,5 millioner par sko.

Økonomiske utfordringer

I midten av 1950-årene fikk fabrikken problemer med økonomien. I 1958 stanset driften, men lånegarantier fra Oslo kommune og Tiltaksfondet i Kommunaldepartementet på til sammen 900 000 kroner skulle sikre at driften kunne komme i gang igjen i 1959. En amerikansk ekspert ble hyret inn for å gjennomgå fabrikken. Vedkommende kunne ifølge disponent Nergård rapportere at fabrikken var i topp stand og velegnet for moderne rasjonell skoproduksjon.

Nedleggelse

Det lyktes likevel ikke å få i gang produksjonen, og virksomheten ble lagt ned i 1959. Et rettslig etterspill kom i 1961 ved at kreditorene forlangte akkorden opphevet og lånene tilbakebetalt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dalseg, Trygve red. (1947). Skoen som går og årene som gikk : den norske skofabrik gjennom femti år 1897 -1947, Den Norske Skofabrik
  • NN. (1951). Norsk skotøyindustri i 50 år : 4. oktober 1901 – 4. oktober 1951, Norske skofabrikkers landssammenslutning

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg