Den Kongelige Mynt

Artikkelstart

Den Kongelige Mynt, populært kalt «Mynten» og for lokalbefolkningen som jo jobbet der helst "Mynta", ble opprettet på Kongsberg 1686, og avløste da myntverket ved Akershus slott i Christiania, som ble opprettet 1628 og nedlagt i 1695, som norsk hovedmyntsted.

Den Kongelige Mynt ble fra 1962 underlagt Norges Bank, Norges sentralbank. Den Kongelige Mynt ble i 2001 skilt ut som eget aksjeselskap og i 2003 solgte Norges Bank seg ut av selskapet. I 2004 endret Den Kongelige Mynt navn til Det Norske Myntverket.

Myntverket ble ledet av en direktør (tidligere myntmester). Mynttypene ble laget av en myntgravør som kunstnerisk og teknisk ansvarlig. Han samarbeidet med en rådgivende pregkomité. Myntene ble fremstilt maskinelt. Kongsberg-myntens merke var korslagt hammer og bergsjern.

Tidligere ble myntenes vekt og gehalt kontrollert av en myntguardein; myntlodd og vektbalanser ble årlig inspisert av en kontrollkommisjon. Kontrollen ble senere besørget av Norges Banks revisjon.

Litteratur

  • Rønning, Bjørn R.: Den Kongelige Mynt : 1628-1686-1806, 1986
  • Skaare, Kolbjørn: Mynten, myntene og medaljene : den kongelige mynts historie 1806-2004, 2008

Kommentarer (2)

skrev Irene Tronrud Hansen

Hei Jeg har en kommentar til artikkelen, som jeg sikkert regner med at dere har fått tidligere. Det står om Den Kongelige Mynt at den populært blir kalt "Mynten". Det er ingen på Kongsberg som ville sagt Mynten, der sier vi Mynta. Populært kalles myntverket altså Mynta! For meg er det en viktig språklig detalj. Mvh Irene Tronrud Hansen

svarte Erik O. Paulsen

Hei og takk for innspill! "Mynten" er nok det mest kjente navnet i Norge hvilket har mange historiske forklaringer, ikke minst der man fra København så det som "Mønten paa Kongbierg"o.l. navn og forkortelser, men det skulle nok lett kunne gjøres noe med! Beste hilsen,Erik O. Paulsen, fagansvarlig

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg