Filmskole er en skole som gir opplæring i de forskjellige yrkene innen filmproduksjon. Slike institusjoner finnes nå i de fleste industrialiserte land, men mange land har etablert filmopplæring sent, blant annet fordi filmen har blitt vurdert som en underholdningsindustri og fordi filmbransjen har ansett opplæring gjennom praksis som den beste læring.

De første filmskolene ble derfor etablert i diktaturstater med en sterk kontroll av filmmediet: Vsesojuznyj Gosudarstvennyj Institut Kinematografii (VGIK) i Moskva i 1919, Centro Sperimentale Cinematografica i Roma i 1932 og det tyske, kortlivede Deutsche Filmakademie i 1938. Polen fikk sin filmskole i Łódź i 1948.

Internasjonale filmskoler

I USA finnes det mest tallrike opplæringstilbudet innen film, med blant annet skoler knyttet til ledende universiteter som Columbia og UCLA. Frankrike hadde fra 1927 en opplæring ved École Nationale Louis Lumière, siden har Institut des Hautes Études Cinématographiques (IDHEC), etablert i 1943, og dens arvtager fra 1984, École Nationale Supériure des Métiers de l'image et du son (FEMIS), vært ledende. I Storbritannia finnes blant annet The London Film School (tidligere The London International Film School), som har aner tilbake til 1956, og The National Film and Television School, som ble grunnlagt i 1971. Tyskland har blant annet Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin, etablert i 1966, og Hochschule für Fernsehen und Film i München, som startet opp i 1967. Sverige fikk i 1970 filmskole ved Dramatiska Institutet i Stockholm, som avløsning for filmutdanningen som Svenska Filminstitutet hadde drevet siden 1964. Danmark opprettet i 1966 Den danske Filmskole i København.

Filmutdanning i Norge

I Norge finnes blant annet Den norske Filmskolen (DNF), som sorterer under Høgskolen i Innlandet. Den tilbyr både bachelor- og masterprogrammer innen filmproduksjon, med opptak annet hvert år. Skolen er delt i syv linjer: regi, manus, produsent, klipp, foto, lyd og produksjonsdesign. Dekan fra 1997 til 2009 var Malte Wadman, så overtok Thomas Stenderup, og siden 2017 har Karin Julsrud hatt stillingen.

Westerdals – Oslo School of Arts, Communication and Technology driver en 3-årig film- og TV-skole med spesialiseringer i fagfeltene produksjon, manus, regi, foto, klipp og lyd, samt en spesialisering som TV-kreatør. Studiet er en fusjon av film og TV-studiene på NISS og kommunikasjonsskolen Westerdals, med historie tilbake til 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg