Demmevatn

Øvre-, Midtre- og Nedre Demmevatnet, tre vann vest for Hardangerjøkulen på vestlige Hardangervidda, Eidfjord kommune, Hordaland, henholdsvis 1293, 1290 og 1240 moh. Demmevannene ble tidligere demt opp av Hardangerjøkulens bretunge Rembesdalsskåki, og på sensommeren hvert år ble vannene tømt ved at vannet løftet isfoten opp, rant ned i Rembesdalsvatnet (905-860 moh.) og forårsaket flom i Simadalen. For å få slutt på flommen ble det i 1899 laget en 380 m lang tunnel som avløp fra vannene. Som følge av tilstopping av tunnelen og brearmens avsmelting ble det i 1937 en ny storflom som rev med seg 20 hus i Simadalen. I 1938 ble en ny tunnel på 655 m utsprengt, og ny flom ble derved avverget i mange tiår.

Men i løpet av noen timer om morgenen 25. august 2014 skjedde det igjen; to milliarder liter vann hadde banet seg vei under bretunga og havnet i Rembesdalsvatnet. Flommen forårsaket ingen skade, men kunne blitt dramatisk dersom det hadde vært mennesker til stede idet jøkulhlaupen gikk. Demmevatna inngår i nedslagsfeltet for Sima kraftverk (Lang-Sima og Sy-Sima).

Nå er brearmen så avsmeltet at den ender lenger oppe i fjellsiden, og vannet fra Demmevatnene kommer normalt ut over brefoten. Den Norske Turistforening har hytte på nordsiden av Rembesdalsskåki, Demmevasshytta.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg