Delta Clipper

Delta Clipper. DC-X tar av for en prøveoppskytning fra White Sands Missile Range i august 1993. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Delta Clipper var det amerikanske McDonnell Douglas-konsernets konsept for en bærerakett som kan oppnå stor nok hastighet og høyde til å kunne gå i bane rundt jorden ved hjelp av bare ett trinn. Vanligvis trenger en bærerakett to til fire trinn for å kunne oppnå dette. Dette ene trinnet skulle være gjenbrukbart, og det ville bidra til å redusere oppskytningskostnadene.

Faktaboks

Uttale
dˈelta clˈipper

Initiativet til prosjektet ble tatt av Strategic Defense Initiative Organization, som i 1990 inviterte til en konseptkonkurranse. McDonnell Douglas ble erklært vinner i 1991, og drev deretter utviklingsarbeid og prøver med en modell i skala 1:3, kalt DC-X (Delta Clipper-Experimental).

Motivasjonen med prosjektet var å lage en billigere måte å komme i bane på enn romferjen. Romfartøyet var designet så det var enkelt å operere, og det krevde svært liten infrastruktur på bakken.

Første prøveoppskyting fant sted 18. august 1993 ved White Sands Missile Range i New Mexico, der også vertikal landing fant sted etter en kort ferd. Prøveprosjektet med DC-X ble avsluttet i 1995, men forsøkt overført til NASA og gjenopptatt i 1996 med DC-XA. I juni 1996 klarte en å gjennomføre to korte flyturer med bare 26 timers mellomrom. En måned senere ble fartøyet skadet i siste landing. På grunn av pengemangel kunne en ikke reparere fartøyet, og også dette prosjektet ble kansellert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg