Delft-fajanse

Vase fajanse i hvit og blå tinnglaur. Utført i Delft under 1700-tallet.

Artikkelstart

Delft-fajanse er et fellesnavn på de forskjellige tinnglaserte keramiske produkter som stammer fra byen Delft i Nederland.

Faktaboks

Uttale
delft-fajˈanse
Også kjent som

Delftware

Der har det siden 1500-tallet eksistert en omfattende fajanseindustri. Godset ble først malt i blå glasur over hvit tinnglasur, etter kinesisk forbilde. En stor del gjenstander fra tiden var inspirert av det som ble laget under den kinesiske keiseren Wanli. Fra slutten av 1600-årene imiterte fabrikkene japansk Imari-porselen. Disse varene ble malt i rødt, blått og gull. En av de fremste utøverne i perioden var Pieter Adraansz Kocks.

I 1653 ble De Porceleyne Fles grunnlagt. Navnet viste til godsets kvalitet, og hadde ingenting med å porselen å gjøre. Industrien blomstret, og i midten av 1700-tallet var det rundt 30 små fajansefabrikker i Delft.

Omkring år 1800 gikk det nedover for Delft og den håndmalte fajansen. Én etter én var nødt å stenge virksomheten. Unntaket var De Porceleyne Fles. I 1876 kjøpte ingeniøren Joost Thooft fabrikken. Han lyktes å snu trenden, og i 1907 bygde han ytterligere en fabrikk, men som produserte bygningsdeler i keramikk. Delft-fajansene er siden den gang blitt mer naturalistisk utført. Motiver av skip og vindmøller er blant de vanligste.

Betegnelsen Delftware brukes i England som fellesnavn for all fajanse.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Erickson, Rick (2003). Royal Delft: A Guide to De Porceleyne Fels, Schiffer Publishing Ltd.
  • Gruyter, Jos de (1961). Delfter keramikk, De Porceleyne Fles

Kommentarer (2)

skrev Mats Linder

Feilplasssert. Må flyttes til - Glass- og keramikk

svarte Guro Djupvik

Takk skal du ha, flyttet nå.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg