Dekkfrøete planter - Angiospermae - paleontologi

Plantegruppenes evolusjon gjennom phanerozoikum. Bredden på "tungene" viser antall arter i de forskjellige hovedgruppene. Figuren viser hvordan angiospermene ble den totalt dominerende plantegruppen fra kritt-tiden til i dag.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Den desidert største gruppen planter. I dag finnes minst 250 000 arter. Til sammenligning finnes det bare omtrent 1000 nakenfrøete arter. Gruppen oppstod i begynnelsen av kritt, men enkelte arter funnet i trias kan også ha vært dekkfrøete eller i hvert fall vise en evolusjon mot dekkfrøet anatomi. Mange plantegrupper (ikke bare de som ble dekkfrøete) utviklet på denne tiden måter å «pakke inn» og beskytte sine reproduksjonsorganer. Dette var trolig et forsøk på å minske selvpollinering.

Det er funnet svært få fossiler (også få pollenkorn) av planter som kan tolkes som dekkfrøete gjennom både trias og jura. Dersom det stemmer at de dekkfrøete plantene oppstod så tidlig som trias, kan mangelen på fossiler gjennom mye av mesozoikum forklares på forskjellige måter; de kan ha oppstått i høyereliggende områder hvor fossiler sjelden blir dannet; de kan ha hatt svært små populasjoner; de kan ha hatt tynne cellevegger i pollenkornene; eller de kan ha produsert lite pollen siden de var insektpollinerte. Uansett hva grunnen kan ha vært, gjennomgikk de dekkfrøete plantene en eksplosiv utvikling i midten av kritt med dannelse av tusenvis av arter. Denne raske evolusjonen var kanskje forårsaket av kraftige miljøforandringer som skjedde på denne tiden; særlig økte gjennomsnittstemperaturen kraftig gjennom hele kritt og gjennom paleocen. Sammen med denne utviklingen foregikk det også en sterk utvikling innenfor insektene, og disse to gruppene har sterke økologiske bånd til hverandre. Gruppens økende dominans forårsaket sannsynligvis også mye av utviklingen innenfor pattedyr og dinosaurer. Gruppen ser ut til å ha oppstått i tropiske strøk og spredte seg siden mot polene.

Eksempler på grupper som oppstod i slutten av kritt er magnoliaene, nymphaeales (vannliljer), trochodendrales (finnes i dag kun i Nordøst-Asia), platanfamilien, almefamilien og rosefamilien. En del grupper som er dominerende i dag oppstod først i eocen (gressfamilien), oligocen (astersfamilien) eller i miocen (liljefamilien).

Les mer om nålevende dekkfrøete planter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg