Debye–Scherrer-metoden, metode til identifikasjon av krystallinske stoffer, består i å registrere røntgenreflekser fra et krystallpulver på en fotografisk film. Metoden ble utarbeidet av P. J. W. Debye og P. Scherrer i Göttingen 1915.

Pulveret kan f.eks. festes med vaselin til en tynn glasstift som plasseres i sentrum av et sylindrisk kamera. Vanlige kameradiametre er 5,73, 9,00 eller 11,46 cm. En monokromatisk røntgenstråle sendes mot preparatet, som roterer under eksponeringen.

I pulveret vil det alltid være partikler som har en slik orientering at røntgenstrålen (med bølgelengde λ) kan reflekteres fra bestemte gitterplan, som har innbyrdes avstand d, når innfallsvinkelen Θ tilfredsstiller Braggs lov: nλ = 2d sin Θ. De reflekterte strålene danner kjegleflater med toppvinkel 2Θ, se figuren. På en utbrettet filmstrimmel får man buete linjer. Man kan måle vinkelen og intensiteten for den enkelte refleks og bestemme gitterplanavstanden d. Ut fra dette kan man i prinsippet bestemme krystallstrukturen for stoffet. Nå bruker man imidlertid énkrystallmetoder (se røntgenkrystallografi) til disse bestemmelsene.

Debye-Scherrer-metoden har stor anvendelse til identifikasjon av krystallinske faser, idet linjemønsteret på filmen er karakteristisk for den enkelte forbindelse (omtrent som fingeravtrykk).

For andre typer røntgenpulvermetoder se Guinier-kamera, Gandolfi-kamera, røntgendiffraktometer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.