De hvite hjelmene

Frivillige fra De hvite hjelmene, Aleppo 2016

Thaer Mohammed/AFP/NTB Scanpix. Gjengitt med tillatelse

De hvite hjelmene er en syrisk humanitær organisasjon, også kjent som Syrias sivilforsvar (Syrian Civil Defense, SCD), som består av frivillige som opererer i opprørskontrollerte deler av Syria. SCD er best kjent som De hvite hjelmene (White Helmets) på grunn av hjelmene de bruker.

Organisasjonen hevder å ha reddet nærmere 100 000 liv siden opprettelsen i 2013. Den oppgir å ha cirka 3400 frivillige, og at over 200 frivillige har blitt drept under innsats. Lederen er syriske Raed al-Saleh.

SCD er ikke Syrias offisielle redningstjeneste. Den opererer i områder kontrollert av militære grupper som bekjemper regimet til president Bashar al-Assad, og anklages for å være særlig tett knyttet til Jabhat al-Nusra. Denne islamistgruppen er tett assosiert med al-Qaida i Syria. Mye av De hvite hjelmenes innsats settes inn etter russiske flyangrep for å hjelpe skadde.

De hvite hjelmene ble dannet i 2013 av den britiske sikkerhetskonsulenten og tidligere offiseren James Le Mesurier, og ble formelt stiftet i 2014. Arbeidet startet ved at syriske frivillige fikk opplæring i Tyrkia, finansiert fra Storbritannia. Senere har flere land, organisasjoner og enkeltpersoner støttet organisasjonens arbeid.

SCD har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og er mye omtalt i media, blant annet fordi den kommer tidlig til stedet etter militære angrep, og aktivt har brukt media for å bringe informasjon om krigen og sin egen aktivitet. SCD er berømmet for sin innsats, samtidig som den er beskyldt for å være et instrument for utenlandske krefter som har gått inn i krigen i Syria for å styrte regimet, blant annet flere vestlige og arabiske land.

Organisasjonen ble i 2016 tildelt den såkalte alternative fredsprisen, The Right Livelihood Award, og har vært nominert til Nobels fredspris i 2016 og 2017.

En 40 minutter lang dokumentarfilm om SCD med tittelen "White Helmets", regissert av Orlando von Einsiedel med bidrag fra flere av organisasjonens frivillige, vant i 2017 Oscar som beste kortdokumentar. Dette var den første Oscar tildelt en film produsert for strømmetjenesten Netflix.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.