De hvite hjelmene, syrisk humanitær organisasjon, også kjent som Syrias sivilforsvar (Syrian Civil Defense, SCD), som består av frivillige som opererer i opprørskontrollerte deler av Syria. SCD er best kjent som De hvite hjelmene (White Helmets) på grunn av hjelmene de bruker. Den hevder å ha reddet rundt 60 000 liv, og var i 2016 nominert til Nobels fredspris. De hvite hjelmene ble i 2016 tildelt den såkalte alternative fredsprisen, The Right Livelihood Award. SCD oppgir å ha ca. 2850 frivillige. Flere er blitt drept under innsats.

Organisasjonen er ikke Syrias offisielle redningstjeneste, men opprettet av enkeltpersoner med økonomisk støtte fra utenlandske regjeringer. SCD har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og er mye omtalt i media, blant annet fordi den kommer tidlig til stedet etter militære angrep, og aktivt har brukt media for å bringe informasjon om krigen og sin egen aktivitet. SCD er berømmet for sin innsats, samtidig som den er beskyldt for å være et instrument for utenlandske krefter som har gått inn i krigen i Syria for å styrte regimet til president Bashar al-Assad. Dette omfatter både vestlige og arabiske land.

SCD opererer i områder kontrollert av militære grupper som bekjemper regimet, og anklages for å være særlig tett knyttet til Jabhat al-Nusra. Denne islamistgruppen er tett assosiert med al-Qaida i Syria. Mye av De hvite hjelmenes innsats settes inn etter russiske flyangrep for å hjelpe skadde.

De hvite hjelmene ble dannet i 2013 av den britiske sikkerhetskonsulenten James Le Mesurier, og ble formelt stiftet i 2014. Arbeidet startet ved at syriske frivillige fikk opplæring i Tyrka, finansiert fra Storbritannia. Senere har flere land, organisasjoner og enkeltpersoner støttet organisasjonens arbeid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.