De hvite hjelmene

Frivillige fra De hvite hjelmene, Aleppo 2016

Thaer Mohammed/AFP/NTB Scanpix. Gjengitt med tillatelse

De hvite hjelmene er en syrisk humanitær organisasjon, også kjent som Syrias sivilforsvar (Syrian Civil Defense, SCD), som består av frivillige som har operert i opprørskontrollerte deler av Syria. SCD er best kjent som De hvite hjelmene (White Helmets) på grunn av hjelmene de bruker.

SDC ble opprettet i 2013 av den britiske sikkerhetskonsulenten og tidligere offiseren James Le Mesurier, og ble formelt stiftet i 2014. Arbeidet startet ved at syriske frivillige fikk opplæring i Tyrkia. Etableringen ble finansiert fra Storbritannia. Senere har flere land, organisasjoner og enkeltpersoner støttet organisasjonen.

De hvite hjelmene hevder å ha reddet minst 115 000 liv under krigen i Syria. Den oppgir å ha cirka 3400 frivillige, og at over 200 frivillige er drept under innsats. Lederen er syriske Raed al-Saleh.

De hvite hjelmene er ikke den offisielle syriske redningstjeneste, men en ikke-statlig organisasjon. Den er ikke landsdekkende, men har operert i områder kontrollert av grupper som bekjemper regimet til president Bashar al-Assad, og er blitt anklaget for å være knyttet til Jabhat al-Nusra. Denne islamistgruppen er tett assosiert med al-Qaida i Syria. Mye av organisasjonens innsats er satt inn for å hjelpe skadde etter russiske flyangrep.

SDC har operert i områder kontrollert av opprørsgrupper. Dette har ført til beskyldninger om at organisasjonen er en deltaker i opprøret mot den syriske regjeringen.

Organisasjonen har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og er mye omtalt i media, blant annet fordi den kommer tidlig til stedet etter militære angrep. Den har aktivt brukt media for å bringe informasjon om krigen og sin egen aktivitet. Samtidig som den har vært en informasjonskilde om krigshandlinger, er det stilt spørsmål ved sannhetsgehalten i noe av informasjonen som er blitt presentert.

Etter hvert som regjeringsstyrkene har tatt tilbake kontrollen over størstedelen av Syria, har operasjonern til De hvite hjelmene blitt redusert. Da regjeringsstyrkene i juli 2018 også tok over områder kontrollert av opprørere ved Golanhøydene, ble medlemmer av De hvite hjelmene evakuert av Israel, til Jordan.

Samtidig som SDC er beskyldt for å være et instrument for utenlandske krefter som vil styrte den syriske regjering, er den berømmet for sin humanitære innsats. De hvite hjelmene ble i 2016 tildelt den såkalte alternative fredsprisen, The Right Livelihood Award, og var nominert til Nobels fredspris i 2016 og 2017.

En dokumentarfilm med tittelen «White Helmets», regissert av Orlando von Einsiedel med bidrag fra flere av organisasjonens frivillige, vant i 2017 Oscar som beste kortdokumentar. Dette var for øvrig den første Oscar tildelt en film produsert for strømmetjenesten Netflix.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.