De hvite hjelmene

Frivillige fra De hvite hjelmene, Aleppo 2016

Thaer Mohammed/AFP/NTB Scanpix. Gjengitt med tillatelse

De hvite hjelmene er en syrisk humanitær organisasjon, også kjent som Syrias sivilforsvar (Syrian Civil Defense, SCD), som består av frivillige som opererer i opprørskontrollerte deler av Syria. SCD er best kjent som De hvite hjelmene (White Helmets) på grunn av hjelmene de bruker.

Organisasjonen hevder å ha reddet nærmere 100 000 liv siden opprettelsen i 2013. Den oppgir å ha cirka 3400 frivillige, og at over 200 frivillige har blitt drept under innsats. Lederen er syriske Raed al-Saleh.

SCD er ikke Syrias offisielle redningstjeneste. Den opererer i områder kontrollert av militære grupper som bekjemper regimet til president Bashar al-Assad, og anklages for å være særlig tett knyttet til Jabhat al-Nusra. Denne islamistgruppen er tett assosiert med al-Qaida i Syria. Mye av De hvite hjelmenes innsats settes inn etter russiske flyangrep for å hjelpe skadde.

De hvite hjelmene ble dannet i 2013 av den britiske sikkerhetskonsulenten og tidligere offiseren James Le Mesurier, og ble formelt stiftet i 2014. Arbeidet startet ved at syriske frivillige fikk opplæring i Tyrkia, finansiert fra Storbritannia. Senere har flere land, organisasjoner og enkeltpersoner støttet organisasjonens arbeid.

SCD har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og er mye omtalt i media, blant annet fordi den kommer tidlig til stedet etter militære angrep, og aktivt har brukt media for å bringe informasjon om krigen og sin egen aktivitet. SCD er berømmet for sin innsats, samtidig som den er beskyldt for å være et instrument for utenlandske krefter som har gått inn i krigen i Syria for å styrte regimet, blant annet flere vestlige og arabiske land.

Organisasjonen ble i 2016 tildelt den såkalte alternative fredsprisen, The Right Livelihood Award, og har vært nominert til Nobels fredspris i 2016 og 2017.

En 40 minutter lang dokumentarfilm om SCD med tittelen "White Helmets", regissert av Orlando von Einsiedel med bidrag fra flere av organisasjonens frivillige, vant i 2017 Oscar som beste kortdokumentar. Dette var den første Oscar tildelt en film produsert for strømmetjenesten Netflix.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.