De Kristne er et norsk politisk parti som ble stiftet 2011 på Bømlo i Hordaland. Ved stortingsvalget 2013 stilte partiet lister i alle fylker og fikk 0,6 prosent av stemmene. Størst var oppslutningen i Agder-fylkene (2,0 prosent i Vest-Agder). Totalt 17731 velgere stemte på De Kristne. Partileder er Erik Selle. Terje Simonsen er partisekretær.

De Kristne bygger på et kristenkonservativt verdigrunnlag. Partiet ble stiftet som en reaksjon på at Kristelig Folkeparti, ifølge initiativtakerne, gradvis hadde fjernet seg fra de tradisjonelle kristne verdier. Den utløsende faktor var at sentrale krefter i KrF ønsket å fjerne bekjennelsesparagrafen for tillitsvalgte.

Ifølge De Kristnes program vil partiet «løfte fram det livslange, monogame ekteskapet mellom mann og kvinne som norm og ideal». Partiet vil ikke akseptere andre samlivs- og familieformer enn det tradisjonelle ekteskapet. De Kristne gir også helhjertet støtte til staten Israel. Retten til liv fra unnfangelse til naturlig død er også en av partiets hjertesaker.

For Kristelig Folkeparti var etableringen av De Kristne som parti problematisk. Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten advarte i desember 2012 offentlig mot den nye konkurrenten. Han mente at det nye partiet ville virke splittende på den kristne velgerflokken. KrF ville miste velgere, men uten at De Kristne til gjengjeld ville erobre noen mandater. «Derfor er og blir disse initiativene å betrakte som rent skadeverk som svekker og ikke styrker kristen innflytelse i norsk politikk», mente Høybråten. Til dette svarte Terje Simonsen: "Det er KrF som står for det virkelige skadeverket, når de lar en rødgrønn regjering sitte med makten i åtte år".

 

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 30.04.2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norske politiske partier

Olav Garvik

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.