De Beers

Artikkelstart

De Beers er et internasjonalt gruveselskap som er verdens største produsent av edelstensdiamanter. Selskapet produserer omtrent halvparten av verdens diamanter og kontrollerer en stor del av diamanthandelen gjennom Diamond Trading Company. Deres slagord «A diamond is forever» fra 1947 er blitt berømt. Selskapet ble grunnlagt i 1888. Hovedkontoret ligger i London.

Faktaboks

Uttale
də bˈi:əz

De Beers Consolidated Mines (DBCM, hovedkvarter i Kimberley i Sør-Afrika) driver den sørafrikanske virksomheten, mens tilsvarende virksomhet i Botswana, Namibia, Tanzania, Canada og Russland drives av andre datterselskaper.

De Beers eies med 85 prosent av selskapet Anglo American og 15 prosent av regjeringen i Botswana (2019).

Historikk

Nicolaas og Diederich de Beer begynte i 1860-årene utvinning av diamanter nær byen Kimberley i Sør-Afrika. 1873 kjøpte Cecil Rhodes rettigheter her og grunnla 1888 selskapet De Beers. Fra 1929 har De Beers vært kontrollert av Anglo American, et stort sørafrikansk (fra 1999 britisk) selskap med interesser i kull-, gull-, platina- og andre metallgruver, samt industri og skog.

Anglo American ble grunnlagt 1917 av tyskeren Ernest Oppenheimer, og sønnen Harry Frederick Oppenheimer ledet selskapet i 1957–1983.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg