Tittelsiden til De humanis corporis fabrica
Tittelsiden til Andreas Vesalius' De Humani Corporis Fabrica (1543). Illustrasjonen viser Vesalius i ferd med å dissekere et lik, omgitt av tilskuere.

De Humani Corporis Fabrica Libri Septem er et rikt illustrert anatomisk verk fra 1543 som regnes som banebrytende i anatomiens historie.

Faktaboks

Etymologi

latin «Om menneskekroppens oppbygning, i sju bøker»

Verket ble til gjennom et samarbeid mellom en rekke kunstnere, anatomer, trykkere, illustratører og gravører, det hele koordinert av anatomen Andreas Vesalius (1514–1564), som i verket er kreditert som dets opphavsmann. Illustrasjonene er tradisjonelt tilskrevet kunstneren Johann Stephan von Calcar, men regnes i dag som et fellesarbeid fra Tizians verksted. Verket ble trykket på et trykkeri i Basel, Sveits, og bestod av ca. 700 foliosider med mer enn 200 illustrasjoner. Teksten er på latin. Illustrasjonene er laget som tresnitt.

Fram til denne utgivelsen var Galenos' (130–201) skrifter grunnlaget for anatomisk viten. Vesalius' verk bygger på forfatterens egne disseksjoner og bryter med Galenos' autoritet. Verket kom i revidert utgave i 1555 og fikk stor utbredelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg