Dayr az-Zawr

Artikkelstart

Dayr az-Zawr er en by i Syria og hovedstaden i guvernementet med samme navn. Den ligger øst i landet ved bredden til Eufrat, cirka 430 km nordøst for Damaskus. Byen er et viktig handels- og administrasjonssenter.

Faktaboks

Uttale
deraz zå:r
Også kjent som

Dayr al-Zawr, Deir ez-Zor, Deir Ezzor, Der Zor

Som et resultat av borgerkrigen fra 2011 er det vanskelig å anslå byens innbyggertall. Byområdet hadde imidlertid en befolkning på rundt 317 000 i 2011 (FNs befolkningsdivisjon).

Dayr az-Zawr møter Eufrats bredder mot nordøst og den syriske ørkenen i sørvest. Byen er et viktig handelssenter og et transportknutepunkt for veier og jernbaner gjennom ørkenen. Langs Eufrats elvedal dyrkes det blant annet hvete, bomull og grønnsaker ved hjelp av irrigasjon. Guvernementet besitter også store deler av landets oljereserver, noe som har lagt grunnlag for betydelig økonomisk aktivitet i byen.

Dayr az-Zawr har et museum som huser en omfattende arkeologisk samling, inkludert en rekke gjenstander fra nærliggende utgravninger. Tidligere hadde byen også et kjent minnesmerke for det armenske folkemordet. Leirene i Dayr al-Zawr var endestoppet for mange armenere etter de tvungne massedeportasjonene i Det osmanske riket på tidlig 1900-tallet. Minnesmerket ble imidlertid ødelagt av Den Islamske stat (IS) i 2014.

Historie

Navnet Dayr az-Zawr stammer muligens fra den nærliggende oldtidsbyen Auzara. Dagens Dayr az-Zawr ble grunnlagt av osmanerne i 1867 og var hovedstaden i en administrativ region. Etter den osmanske tilbaketrekkingen i 1918 ble byen først okkupert av Storbritannia og deretter av Faisal, før den kom under fransk kontroll i 1921. Byen ble en del av et selvstendig Syria i 1946.

Dayr az-Zawr var en viktig by under opprørene i 2011 og var tidlig preget av protester. Under krigen har byen vært offer for store materielle ødeleggelser i tillegg til at guvernementets jordbrukssektor har blitt hardt rammet. IS beleiret byen i mer enn tre år fra 2014 til 2017, da gruppen ble drevet ut av syriske regjeringsstyrker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg