David Wiggins

Faktaboks

David Wiggins
Født
8. mars 1933, London, Storbritannia

David Wiggins, britisk moralfilosof, logiker og metafysiker. Wiggins er mest kjent for sine mange bidrag om identitet, substans og sannhet, samt sitt forsvar for moralsk kognitivisme. Han har også bidratt til metaetiske diskusjoner med en posisjon han kaller moralsk objektivisme.

Wiggins tar til orde for at vår praktiske og verdiorienterte tenkning er uerstattelig. Ifølge Wiggins kan vi ikke gi opp denne måten å tenke om oss selv på, til fordel for en rent naturvitenskaplig orientert måte å forklare eller forstå mennesket. Som et alternativ foreslår han en revitalisert form for ny-aristotelisme der blant annet Aristoteles sitt begrep om substans står sentralt. Ifølge Wiggins stemmer et slikt rammeverk langt bedre overens med våre dyptsittende tanker om moralsk ansvar og aktørskap enn det som dominerer vitenskapen av i dag.

Biografi

Wiggins leste filosofi ved Oxford under filosofen og klassisten J. L. Ackrill. Fra 1993 til 2000 var han dessuten Wykeham professor i logikk ved Oxford. Fra 2000 har han vært ved Birkbeck College i London. Hans mest kjente bøker er:

  • Identity and Spatio-Temporal Continuity (1967)
  • Sameness and Substance (1980)
  • Needs, Values, Truth (1987)
  • Ethics : Twelve Lectures on the Philosophy of Morality (2006)

Wiggins var tidligere gift med filosofen Jennifer Hornsby.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg