David Smith

Faktaboks

David Smith
Uttale
smiþ
Født
9. mars 1906, Decatur, Indiana, USA
Død
23. mai 1965, Vermont, USA

Cubi VI er en statue i rustfritt stål, utført av David Smith 1963. Den er plassert ved Israel Museum i Jerusalem, Israel.

Skulpturen Cubi VI av David Smith av . CC BY 2.0

David Smith var en amerikansk billedhugger og maler, kjent for sine monumentale geometriske skulpturer i metall. Han utførte en rekke offentlige utsmykningsoppdrag, og han var en pioner innen moderne amerikansk skulptur. Stilmessig arbeidet han innen abstrakt ekspresjonisme.

Bakgrunn og karriere

Sommeren 1924 arbeidet han ved bilfabrikken Studebaker hvor han fikk erfaring i metallarbeid. Han studerte deretter maleri ved Art Students' League, New York fra 1926–1930.

Han gikk over fra maleri til skulptur tidlig i 1930-årene, og laget sin første sveisede jernskulptur i 1933. Teknisk var han knyttet til den spanske skulptøren Julio Gonzalez, mens hans kunstsyn hovedsakelig var inspirert av Kandinskij, Mondrian og kubismen.

I løpet av 1930-årene skapte han en rekke originale skulpturer av stål og skrapmetall. Han brukte for eksempel deler av jordbruksmaskiner og var tydelig inspirert av den amerikanske skulptøren Richard Stankiewicz. Et hovedverk fra disse årene er 15 bronserelieffer kalt Medals of Dishonour (1940) med volden og grådigheten i verden som tema.

Hans skulpturer i 1940- og 1950-årene var åpen og lineær, og kan sammenlignes med en slags tredimensjonal kalligrafi. Et hovedverk er Hudson River Landscape (1951, Whitney Museum of American Art).

Mot slutten av 1950-årene skapte han monumentale og massive arbeider som han særlig er kjent for, ofte laget i serier, som Zig, Tank Totem, Agricola, Cubi med flere. Disse verkene varslet også om en ny epoke i amerikansk skulptur, og de viser slektskap med det som kalles post-painterly abstraction i malerkunsten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg